În ţara noastră există o insulă de o frumuseţe unică în lume care este ferită de ochii curioşi ai lumii, nimeni neavând voie să pună măcar piciorul acolo.
Guvernul României a interzis popularea insulei Sacalin, un petic de uscat care se întinde pe circa 21.000 de hectare situat în Marea Neagră, pentru a evita poluarea unui tărâm ce pare parcă desprins din altă lume.
Insula Sacalin este de dimensiunile Capi­talei României, dar eclipsează lumea ştiinţifică prin varietatea de păsări care poposesc aici. 229 de specii rare care sălăşluiesc în mijlocul unei faune nemaiîntâlnite nicăieri în lume. Sute de specii de plante rare.
Bucata de pământ s-a format acum 150 de ani. Deşi iniţial au fost două insuliţe, Sacalinu Mare şi Sacalinu Mic, cu timpul, acestea s-au unit formând ceea ce astăzi este un teritoriu unic, în suprafaţă de 210 kilometri pătraţi, potrivit datelor furnizate de Rezervaţia Deltei Dunării.
Pe această insulă se găsesc colonii rare de chire de mare şi pelicani creţi, specii care îşi petrec tot anul în această zonă. În apele din apropiere se regăsesc sturioni şi plante rare, precum varza de mare sau canarul bălţii.
Insula este situată în Marea Neagră, aproape de coasta românească, în dreptul braţului Sfântu Gheorghe al Dunării.

Recomandările redacției