• Ministerul Mediului constată că RETIM nu și-a îndeplinit obligațiile
  • Amenzi de peste 340.000 de lei pentru RETIM.
  • Nici ADI Deșeuri nu a scăpat fără sancțiuni.
  • Ministrul promite că va lua măsuri fără precedent.

Vizita pe care Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministru al Mediului a făcut-o la Arad, pentru găsirea unei soluții la criza deșeurilor, nu a rămas fără urmări. Având în vedere că în timpul discuției, ministrul a dat o serie de termene celor de la RETIM, pentru ca lucrurile să revină la normal, la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții ministerului au tras linie și au ajuns la concluzia că termenele primite de firmă nu au fost respectate. „În urma celor cinci acțiuni de control succesive ale Gărzii Naționale de Mediu, dispuse de viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, societatea de salubritate SC RETIM ECOLOGIC SERVICE a primit amenzi în valoare de peste 340.000 lei. Cu toate acestea și în pofida faptului că a primit mai multe măsuri clare, cu termene de soluționare, societatea de salubritate nu a reușit să soluționeze criza deșeurilor din județul Arad, toate termenele dispuse de autoritățile de mediu fiind, sistematic, încălcate”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.
Activitatea RETIM văzută de la București
Reprezentanții ministrului reamintesc că pe 4 mai a avut loc la Arad o întâlnire de lucru la care a participat ministrul Grațiela Gavrilescu, personal din cadrul Ministerului Mediului, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și autorității locale. „În cadrul acestei întâlniri, convocată cu scopul rezolvării situației de criză apărute ca urmare a gestionării defectuoase a deșeurilor pe raza județului Arad, au fost stabilite cinci măsuri principale, cu termene concrete. În urma controalelor și monitorizării permanente, dispuse atât comisarilor Gărzii de Mediu, cât și Corpului de control al ministrului Mediului, care s-a deplasat, la fața locului, în perioada 8-10 mai a.c., a rezultat că măsura 1 privind salubrizarea orașului până la data de 06.05.2018 nu a fost îndeplinită în totalitate nici până astăzi. Astfel, în intervalul 06-08.05.a.c., s-a constatat că, la Unitatea de Primire Urgente- Spitalului Județean Arad, Spitalul Municipal, la unitățile de învățământ: Sabin Drăgoi, Ioan Slavici, Elena Ghiba Birta, pe străzile: Inului, Aprodu Purice, Corneliu Coposu, Iulian Grozescu, N. Ștefu, Cocorilor, Moise Riscuția, Pelinului, Henri Coandă, Gh. Doja, Andrenyi Caroli etc., erau mari cantități de deșeuri neridicate de către operatorul de salubritate. De asemenea, nu se realiza nici colectarea selectivă, la sursă, a deșeurilor, acestea fiind încărcate în autospeciale și depozitate direct la Depozitul conform FCC ENVIRONMENT ROMANIA SRL. În ceea ce privește Măsura 2, privind depunerea de către SC RETIM ECOLOGIC SERVICE a documentelor necesare obținerii autorizației de mediu, până la data de 8 mai 2018, s-a constata că ultimele documente au fost depuse în data de 10 mai 2018. APM Arad va putea lua decizia finală pentru emiterea autorizației imediat după îndeplinirea tuturor solicitărilor din Îndrumarul Tehnic emis de către aceasta. Măsura 3, privind distribuirea tuturor pubelelor direct la domiciliul cetățenilor, conform contractului, până la data de 09.05.2018, nu a fost îndeplinită în totalitate. Se constată că, în continuare, distribuirea pubelelor către populație și către agenții economici nu s-a finalizat și că se face de la cele două centre, amplasate pe strada 6 Vânători nr. 55 și, respectiv, strada Pădurii nr. 28. Măsura 4, privind preluarea, până la data de 09 mai 2018, de către RETIM ECOLOGIC SERVICE a celor zece autospeciale pentru colectarea deșeurilor reciclabile și biodegradabile de la Consiliul Județean Arad nu a fost efectuată, existând suspiciunea că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice privind instalația de compactare. Măsura 5 privind semnarea, de către RETIM ECOLOGIC SERVICE, până la data de 09.05.a.c., a tuturor contractelor de prestări servicii cu beneficiarii este, de asemenea, neîndeplinită în totalitate”, se mai arată în comunicat.
Ministrul promite că va lua măsuri fără precedent
Având în vedere toate aceste aspecte, Garda de Mediu a amendat, din nou, RETIM, cu 90.000 de lei. Totodată, Ministerul Mediului a notificat Prefectura județului Arad, Consiliul Județean și ADI-Deșeuri cu privire la încălcarea termenelor dispuse și a solicitat să se ia măsuri urgente. „Cred că am fost cât se poate de toleranți, atât cu societatea cât și cu autoritățile locale din Arad. Garda de Mediu a fost zi de zi în teren și a făcut tot ce i-a stat în putere, în limita compe­tențelor, să îi determine pe responsabili să își facă treaba. Eu personal am fost acolo săptămâna trecută, am oferit soluții și am crezut că stau de vorbă cu oameni responsabili. Din păcate, tot ceea ce s-a întâmplat după vizita mea îmi dovedește contrariul. Este limpede că evenimentele sunt total scăpate de sub control. În cazul în care, nici în ceasul al 12-lea, nu vor realiza gravitatea situației și riscul major la care sunt supuși arădenii, voi reveni la Arad în perioada imediat următoare și sunt pregătită să iau măsuri fără precedent. Nu voi permite nimănui să joace poker cu sănătatea oamenilor”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.
De asemenea, mai trebuie spus că ministrul Mediului îi cere prefectului Florentina Horgea să evalueze situația și să facă demersurile legale pentru deblocarea situației de criză.
În ceea ce privește Garda de Mediu, reprezentanții acesteia promit că vor continua monitorizarea operatorului de salubritate până când vor fi realizate toate măsurile impuse în urma controalelor efectuate.
Amendă de 40.000 de lei pentru ADI Deșeuri
După cum promitea ministrul Mediului, în timpul vizitei pe care a făcut-o la Arad, nici ADI Deșeuri nu a scăpat de controale. Comisarii de la Comisariatul Central al Gărzii Naționale de Mediu au constatat aici că nu au fost respectate prevederile Legii 211/2011, motiv pentru care ADI Deșeuri a fost sancționată cu o amendă contravențională în valoare de 40.000 lei pentru că a transferat operațiunile de tratare a deșeurilor unui operator neautorizat din punct de vedere al protecției mediului. „La momentul controlului, cele zece vehicule de colectare a deșeurilor, înmatriculate, erau la sediul RETIM din Arad. Aceste vehicule rulează, dar nu au fost preluate de această societate din cauza problemelor de la partea de suprastructură, conform declarațiilor reprezentanților ADISIGD […] În urma controlului efectuat la ADISIGD , vor fi sesizate și alte instituții, care au atribuții specifice să soluționeze o parte din problemele apărute, şi care exced atribuțiile GNM , conform legislației în vigoare”, susțin comisarii de mediu. Mai trebuie spus că în urma controlului făcut la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții RETIM a informat Garda de Mediu că, în Municipiul Arad se lucrează cu 12 autospeciale plus două de rezervă, respectiv cu șase autospeciale în schimbul de după-amiază, iar în celelalte localități din Lotul 1, operează cu șase autospeciale.

Recomandările redacției