Teroriștii ISIS-K, din cauza cărora Biden se teme să prelungească evacuarea din Kabul, mult mai de temut decât talibanii

0
308

Unul dintre argumentele invocate de președintele american Joe Biden pentru a nu prelungi evacuarea Kabulului dincolo de 31 august este amenințarea unor atacuri teroriste din partea grupării ISIS-K. Aceasta este denumirea pentru aripa afgană a grupării Stat Islamic, particula „K” reprezentând provincia Khorasan, scrie BBC. Deși are o istorie scurtă, gruparea a câștigat un renume de temut, fiind considerată mult mai dură decât talibanii, cu care, de altfel, sunt în conflict deschis, considerându-i „apostați”.

„Khorasan” denumește o regiune istorică ce acoperă părți din Afganistanul și Pakistanul de azi. Inițial, ISIS-K a inclus Afganistanul și Pakistanul, dar în 2019 gruparea Stat Islamic a creat o aripă separată pentru „provincia Pakistan”, potrivit BBC.

Recent, armata germană s-a declarat îngrijorată de riscul crescut al unor atacuri sinucigașe din partea Statului Islamic în Kabul. Militarii germani au primit informații inclusiv de la cei americani în acest sens.

ISIS-K a luat naștere în ianuarie 2015, fiind constituită din fosști talibani pakistanezi și foști talibani afgani.

Este mult mai dură decât gruparea talibanilor, cu care se află în conflict deschis. ISIS-K îi consideră pe militanții talibani „apostați” (care își reneagă credința), uciderea acestora fiind acceptată în interpretarea pe care o dau ei legii islamice.

Statul Islamic a condamnat pacea din Afganistan, convenită în februarie 2020 între SUA și talibani, și a jurat să continue lupta.

De asemenea, gruparea a respins preluarea controlului de către talibani asupra Afganistanului, acuzând că Statele Unite le-au cedat țara în urma unei înțelegeri secrete. 

ISIS-K a suferit pierderi militare majore în 2019, iar în aprilie 2020 i-au fost capturați mai mulți lideri importanți.

De atunci, gruparea a ripostat, revendicând o serie de atacuri violente în timpul negocierilor de pace între talibani și guvern.

De la înființare, ISIS-K a revendicat în mod frecvent atacuri mortale în diferite părți ale Afganistanului. Gruparea a fost cel mai activă în estul provinciei Nangahar și în capitala Kabul, dar a condus atacuri și în provinciile Kunar, Jowzjan, Paktia, Kunduz și Herat.

ISIS-K a atacat forțele de securitate guvernamentale, politicieni și miniștri afgani, talibani, minorități religioase – inclusiv șiiți și sikh -, forțe SUA și NATO, agenții internaționale, inclusiv organizații de ajutorare. În septembrie 2018, gruparea a revendicat un atac în Iran.

ISIS-K se află pe lista grupărilor teroriste întocmită de Departamentul american de stat.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.