Ne aducem cu toți aminte cum, la început de pandemie, fiecare caz de îmbolnăvire cu covid isca o adevărată paranoia. Cum se venea după pacient cu izoleta și cum fiecare contact al celui bolnav era ,,puricat” și carantinat imediat. Era ca pe vremea Gestapo-ului dacă intrai cumva în contact cu un pacient bolnav, erai verificat la sânge. Acum, după ce ne-am obișnuit cu virsul, lucrurile s-au mai relaxat, uneori s-au relaxat total, aș zice. La această oră  anchetele epidemiologice în cazurile raportate de COVID se fac, de multe ori, de formă. Dovada clară că cei de la DSP au ,,lăsat-o mai moale” cu controalele, a apărut zilele acestea în presă, când  o persoană depistată pozitiv, pe data de 30 septembrie, a primit decizia de carantinare şi rezultatul testului abia în luna noiembrie,  la o lună şi jumătate după ce persoana  a trecut prin boală, conform surselor Antena3 . Timp de o lună, atât persoana bolnavă cât și contacții direcți, puteau îmbolnăvi alte zeci de pesoane.

Se pare că cei de la Corona Forms ,,au rămas în urmă cu anchetele”, conform explicațiilor date de aceștia în mass media.

Cazul nu este singular. Cunosc multe persoane care s-au îmbolnăvit și cărora li s-a spus să stea liniștiți acasă, că va veni cineva să-i testeze. La unii nu a mai venit nimeni, deoarece nu au avut forme severe ale bolii, de anchetă epidemiologică nici nu era vorba în aceste cazuri. Și atunci ne mirăm că sunt pline spitalele, în condițiile în care oricine poate fi bolnav și necarantinat, liber pe stradă sau la cumpărături. În timp ce alții, care nici nu sunt bolnavi și nici nu și-au făcut vreodată un test PCR, primesc mesaje pe telefon că sunt pozitivi și trebuie să stea în carantină. Este cazul unei cunoștințe, plecată din țară, care a primit acum câteva zile un astfel de mesaj, în care i se spunea că este pozitivă și i se recomanda să stea în izolare. Femeia nu-și făcuse niciodată un  test și nici nu fusese bolnavă vreodată de Covid.

Un alt caz  a fost cel al unei femei care s-a testat acasă, apoi din cauză că s-a simțit rău cei de la ambulanță i-au mai făcut un test care a iesit pozitiv. Femeia a fost spitalizată în timp ce fiica a rămas acasă asteptând ca cei de la DSP să vină să o testeze și au venit, dar, după două săptămâni, când testul a ieșit bineînțeles negativ. De la excesul de zel exagerat, de la începutul pandemiei, s-a ajuns acum la nepăsare totală a autorităților, care strigă într-una doar să se vaccineze lumea și nu au grijă ca cei bolnavi să fie tratați corect și să fie luate toate măsurile necesare în astfel de cazuri. Astfel că, de ceva vreme anchetele epidemilologice sunt într-o relaxare totală.

Recomandările redacției