Testele de salivă nu au fost distribuite nici până acum către școli, momentan fiind semnate doar 4 contracte de distribuire între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și furnizorii care au câștigat licitația prin negociere directă, organizată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC). Din cele 4 contracte, doar unul, pentru primul lot, are depusă și garanția de bună executare, moment din care firma are la dispoziție maximum 5 zile pentru a distribui testele în școli, iar în prezent toți furnizorii sunt în termen, conform  Edupedu.ro .

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului de Interne a transmis o informare de presă în care scrie că „primele firme au raportat întârzieri în ceea ce privește  livrarea acestor produse”. Comunicatul vine în replică la un articol EuropaFM care spune, citând surse, că testele de salivă pentru elevi nu pot fi livrate pentru că Ministerul de Interne nu are bani să le achite.

„Până în acest moment, la nivelul IGSU au fost deja semnate 4 contracte subsecvente pentru furnizarea de astfel de produse, urmând ca sosirea acestor dispozitive să se facă etapizat, în perioada imediat următoare”, se mai precizează în comunicatul DSU.

Reprezentanții departamentului condus de secretarul de stat Raed Arafat mai spun: „Totodată, contractarea testelor de salivă se va realiza treptat, în funcție de utilizarea și consumul acestora în unitățile de învățământ. Din punct de vedere logistic, testele de salivă, odată ajunse se vor distribui în cel mai scurt timp inspectoratelor școlare, pentru ca mai apoi acestea, pe baza metodologiei realizate de Ministerul Sănătății să fie distribuite în unitățile de învățământ din țară”.

Potrivit documentului de atribuire prin negociere directă publicat de ONAC, „Termenul de livrare ofertat va curge de la data intrării în vigoare a contractului subsecvent, respectiv de la data constituirii garanției de bună execuție”. Contractul subsecvent este contractul semnat cu IGSU, după câștigarea licitației.

Acesta mai prevede că „livrarea se va asigura pe cheltuiala ofertantului declarat câştigător şi semnatar al contractului subsecvent, iar contravaloarea acestor costuri va fi inclusă în prețul ofertat”.

Potrivit documentului, termenul de livrare este de 1-5 zile pentru testele din Lotul 1, de la data semnării contractului subsecvent cu IGSU și după ce a fost făcută garanția de bună executare. Pentru lotul 2, termenul de livrare este de 6-10 zile de la îndeplinirea acestor condiții, iar pentru lotul 3, termenul este de 11-15 zile, conform sursei citate.

Recomandările redacției