Testul Papanicolau reprezin­tă cea mai bună metodă de a depista, dintr-o fază timpurie, cancerul de col uterin sau eventualele modificări ale colului, ce pot fi asociate, de multe ori, cu inflamaţiile sau infecţiile.
Este o investigație foarte simplă, ce se poate efectua în cadrul unui control ginecologic de rutină şi este recomandat a fi făcut anual de către orice femeie.
Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit activ, dacă faceți periodic testul Papanicolau și mergeți regulat la controalele ginecologice.Cauza principală a cancerului de col uterin e virusul papilloma uman (HPV), iar prezența acestuia, ca și cancerul în sine, este de cele mai multe ori lipsită de alarme sau simptome.
Din păcate, statisticile plasează România printre primele locuri în Europa în privin­ța incidenței cancerului de col uterin (aproa­pe jumătate din patologia oncologică la femei) și a mortalității provocate de acesta.
De aceea testul Papanicolau este foarte important. Prin acest test se verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV, precum și alte modificări precanceroase, ceea ce permite diagnosticul și tratamentul preventiv al afecțiunii. Altfel spus, atunci cand este efectuat anual, testul Papanicolau identifică din timp celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.
Frecvenţa testelor depinde şi de istoricul femeii în cauză: cele care şi-au început viaţa sexuală devreme (înainte de 18 ani), care au avut sau au mai mulţi parteneri sexuali, care au o imunitate scăzută, care au avut boli cu transmitere sexuală sau au cazuri de cancer de col uterin în familie (mamă, surori, bunici, mătuşi) sunt supuse unui risc suplimentar.
Cum să vă pregătiți înainte de exa­menul ginecologic pentru test:
– nu folosiți medicamente sau spălături vaginale înainte cu două zile de examenul ginecologic
– să aveți 48 de ore repaus sexual
– să fiți în afara perioadei de menstruație.
Trebuie să știți că testul nu este dureros și constă în pre­levarea celulelor din colul uterin şi examinarea lor la microscop.

Recomandările redacției