În cea de-a șasea optime a Mondialelor din Rusia, japonezii au avut victoria în mâini la scorul li­niştitor de 2-0, dar nu au putut rezista asaltului vedetelor belgiene. Acestea s-au trezit la realitate de abia la 0-2 şi l-au executat de trei în 25 de minute pe un Kawashima aflat în zi de graţie. Lovitura de grație a venit chiar la ultima suflare, în cel de-al patrulea minut de prelungire.
De altfel, golul marcat de Chadli la ultima fază a meciului Belgia – Japonia 3-2 a fost cel de-al 9-lea care a decis un meci în minutele de prelungire la acest Campionat Mondial. Interesant este că la precedentele cinci turnee (1998, 2002, 2006, 2010 și 2014) s-au marcat în total doar zece goluri care să aducă victorii în prelungiri. Acest record incredibil stabilit la actuala ediție se datorează în bună măsură și sistemului VAR. Intervenția videoarbitrajului prelungește partidele din Rusia în medie cu patru minute, așa cum a fost și cazul duelului Belgia – Japonia.
Apoi, ieri după-amiază, Suedia își continuă povestea rusească. După ce a câștigat grupa din care a făcut parte și Campioana Mondială, Germania, scandinavii au trecut și de elvețieni, în cadrul optimilor de finală. Emil Forsberg a fost ales de FIFA omul meciului, fotbalistul lui Leipzig marcând singurul gol al meciului cu un şut din afara careului, deviat de Manuel Akanji în proprie poartă. Mijlocașul ofensiv este la al şaptelea gol pentru selecţionata scandinavă. Forsberg a bifat selecţia cu numărul 40 pentru naţionala pregătită de Janne Andersson.
Ultimul meci din optimile de finală, Anglia – Columbia, s-a jucat după închiderea ediției.
(B.M.)

Recomandările redacției