Tiberiu Niţu susţine că avizul Parlamentului de începere a urmăririi penale este mai mult o simplă formalitate

0
266

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, marţi, că avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale în cazul unui ministru sau fost ministru este mai mult o simplă formalitate.

Întrebat ce urmează să se întâmple în cazul liberalului Ovidiu Silaghi după ce a fost transmisă cererea Legislativului pentru începerea urmării penale, Tiberiu Niţu a răspuns: „Urmează să se pronunţe Camera Deputaţilor pe cererea noastră”.

El a precizat, la CSM, că începerea urmăririi penale este un moment extrem de important pentru a putea administra probe în cadrul unui proces penal.

„Este faza în care o persoană suspectă de săvârşirea unor infracţiuni beneficiază de toate drepturile şi garanţiile procesuale. Îşi poate formula apărările pe care le consideră. E necesar acest cadru procesual pentru administrarea probelor în cazul unui dosar penal. (…) Cred că acest aviz este mai mult, din punctul meu, o simplă formalitate pentru că de fapt vine în beneficiul persoanei care este suspectă de săvârşirea unei infracţiunea pentru că în cazul în care ai spune că nu dai acest aviz asupra acelei persoane ar putea plana anumite suspiciuni şi nu s-ar putea face apărările necesare. Cred că este în beneficiul celui suspectat să beneficieze de un cadrul procesual în care să-şi formuleze apărările şi să beneficieze de drepturile şi garanţiile pe care Codul de procedură şi legislaţie în vigoare i le oferă. Acesta este cadrul legal în prezent pe care îl avem la dispoziţie”, a susţinut şeful Ministerului Public, referitor la posibilitatea ca Parlamentul să nu-şi mai dea acordul pe o începere de urmărire penală în cazul unui ministru.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a solicitat luni Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de deputatul Ovidiu Silaghi, acuzat de DNA de trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor.

 

 

(A – autor: Mădălina Cochinescu, editor: Georgiana Tănăsescu)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.