Ticuri nesănătoase întâlnite la copii

0
109

Stă cu degetul în gură chiar dacă a ajuns mare, la şcoa­lă, e bâlbâit, îşi scrâşneşte dinţii sau merge pe vârfuri? Sunt ticuri care apar la copii pe fondul stresului, a atmosferei negative din familie. Specialiştii atrag atenţia că aceste probleme trebuie corectate cât mai repede pentru a nu deveni obişnuinţă şi a lăsa semne ireversibile, scrie click.ro.
1. Îşi suge degetul
Este considerat un obicei normal, care conferă copilului o stare de linişte, atât timp cât nu se prelungeşte după vârsta de 3 ani. Imediat ce copilul a trecut de acest prag, obiceiul trebuie oprit, astfel încât să se prevină modificările asupra dinţilor şi oaselor. „Sunt numeroase metode de oprire a acestui obicei (lacuri speciale care se aplică pe unghii, mănuşi sau alte metode populare), dar şi metode medicale de tipul aparatelor ortodontice (de exemplu: scut lingual, activator)”, explică dr. Mădălina Trofin, medic ortodont.
2. Scrâşneşte dinţii
Unul din patru români suferă de bru­xism, un tic care constă în strângerea pu­ternică a dinţilor sau scrâşnirea lor. Cel mai mare risc este că, în timp, apare abraziunea suprafeţelor den­tare, uzura prematură şi excesivă a dinţilor, fisurarea şi crăparea lor. Acest obicei poate debuta în copilărie, de la întâmplări marcante, şi continuă în viaţa adultă din cauza anxietăţii. Soluţia o reprezintă, în primă fază, redu­cerea stresului. Dacă acest lucru nu ajută, medicii stomatologi recomandă purtarea pe timpul nopţii a unor gutiere care protejează dinţii.
3. E bâlbâit
Problema aceasta are o cauză psihoafectivă, o fobie, o traumă. Identifică-o, apoi mergi cu el la logoped. Cu cât se intervine mai repede, cu atât mai bine.
4. Respiră pe gură
Fie că se întâmplă doar noaptea, fie în mod permanent, respiratul pe gură nu trebuie să devină un obicei deoarece sensibilizează gâtul. Trebuie să vă prezentaţi la medicul ortodont care va stabili dacă obiceiul vicios se poate corecta doar cu ajuto­rul unui aparat dentar şi reeducarea res­- piraţiei, sau va fi nevoie de intervenţia unui medic ORL-ist, care să îndepărteze eventuale obstacole de la nivelul căilor aeriene.
5. Merge pe vârfuri
Mersul pe vârfuri e un tic periculos. Problema este frecvent întâlnită la copiii care încep să meargă şi de multe ori de­vine un obicei până la vârsta de 3-4 ani. Momentul oportun în care se poate stopa un obicei vicios este în jurul vârstei de 7 ani, când e indicat să se efectueze un prim consult la medicii specialişti. Aceştia vor stabili dacă este bine să se înceapă un tratament corespunzător, cu aparate orto­dontice şi ortopedice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.