J ocurile sunt necesare în perioada copilăriei, deoarece contribuie la dezvoltarea armonioasă a pri­chin­deilor. Atât activităţile creative, cât și cele care presupun efort fizic influen­ţează bunăstarea cognitivă, fizică, socială și emoţională a copiilor.
Când vremea permite acest lucru, jo­curile în aer liber sunt recomandate, de­oarece nu doar că îi ajută fizic pe copii să se dezvolte, dar astfel respiră aer proaspăt și au ocazia să interacționeze cu alți pri­chin­dei. În perioadele cu vreme capricioasă, sunt recomandate jocurile care pun accent pe creativitate și care pot fi practicate în casă.
Iată câteva dintre jocurile și activitățile distractive care ajută la dezvoltarea armonioasă a copiilor:
Fotbal
Fotbalul este unul dintre cele mai practicate jocuri în copilărie. Mulți prichindei se visează fotbaliști și vor să devină la fel de buni ca Hagi, Ronaldinho ori Messi. Acest sport contribuie la dezvoltarea fizică a copiilor, sporindu-le, totodată, abilitățile analitice, deoarece trebuie să se concentreze asupra strategiei jocului. În plus, fotbalul îi ajută pe copii să interacționeze cu alte persoane și să învețe ce înseamnă munca în echipă.
Înot
Pentru o dezvoltare fizică armonioasă, înotul este una dintre activitățile recomandate. În timpul acestei activități, toți mușchii corpului sunt puși la treabă. În plus, înotul contribuie la întărirea acti­vității pulmonare, ajutându-i pe cei mici să învețe să respire mai bine. Astfel, dacă vrei să te distrezi împreună cu prichindelul tău și, în același timp, să îl ajuți să se dezvolte frumos din punct de vedere fizic, poți alege să petreceți câteva ore la piscină.
De-a v-ați ascunselea
De-a v-ați ascunselea este unul dintre jocurile care pot fi practicate atât în interior, cât și în exterior. Este adevărat că, atunci când ai mai mult spațiu la dispo­ziție, jocul este mai incitant, însă, în perioadele în care vremea este capricioasă, poți practica această activitate în locuință. De-a v-ați ascunselea este unul dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei și singura cerință este ca numărul participan­ților să fie de minimum trei.

Recomandările redacției