Mă uit deseori în jurul meu, pe stradă, în mijloacele de transport, în parcuri sau la tinerii cu care întâmplător mă intersectez în viața de zi cu zi. Unii dintre ei sunt puternici și știu ce-și doresc de la viață, dar mai sunt, nu puțini, cei care sunt ca niște ,,frunze în vât”. Fragili, sensibili, plini de frustrări, care cad la orice bătaie mai puternică de vânt. Din păcate astea sunt vremurile în care trăim și tot mai mulți se încadrează în aceste tipare.  Nu o spun doar eu, o spun și statisticieni, care recent au făcut o documentare în domeniu, iar ceea ce s-a aflat nu este deloc îmbucurător. Stările emoționale fluctuante reprezintă principalele provocări ale tinerilor de până în 25 de ani. Pandemia a aceentuat aceste stări și incertituni ale tinerilor. Potrivit studiului realizat de Romanian Business Leaders (RBL), față de anul trecut, au crescut atât nivelul de oboseală perceput de tineri, cât și tensiunile din sfera profesională și personală.

Studiul a urmărit să surprindă stările, comportamentele, interesele și dorințele tinerilor în contextul situație actuale. Potrivit studiului tinerii spun că se confruntă cu multe provocări. Lipsa banilor este una dintre cele mai mari probleme ale generației tinere. Veșnic nemulțumiți și frustrați, mulți schimbă job-urile ca pe batiste. Renunță foarte ușor la un loc de muncă în momentul în care dau de greu, vor salarii mari, deși sunt abia la început de drum și în general vor să muncească puțin și eventual fără stres. Ceea ce la generația mea nu s-a pus vreodată problema. Noi am schimbat mult mai rar locurile de muncă, am tras din greu și suntem mult mai consecvenți în ceea ce facem.  Din acest motiv, patronii preferă persoanele cu experiență, spre disperarea tinerilor, care nu fac nici un efort pentru a-și schimba mentalitatea.

Același studiu arată că mai mulți tineri resimt probleme precum nivelul ridicat de oboseală sau incertitudine, 50% se simt mai obosiți (comparativ cu 34% în 2020), 32% invocă momente de incertitudini, inclusiv actuale tensiuni din sfera personală și profesională (comparativ cu 26% acum un an), iar numărul celor care spun că se confruntă cu stări emoționale fluctuante a crescut de la 37% în 2020 la 49% în 2021. Cu toate că nu muncesc la fel de mult ca și cei din generația mea sunt tot mai obosiți. Iar această oboseală spun psihologii vine de la starea veșnică de nemulțumire interioară poe privește cariera, doar unu dintre trei respondenți spune că plănuiește să se angajeze în România restul vor să plece pe alte meleaguri.

Tot conform statisticilor 43% spun că petrec zilnic între 4-8 ore în fața ecranelor iar 28% spun că stau zilnic între 8-12 ore în fața ecranelor. Și atunci nu e de mirare că oboseala și frustrările se accentuează. Pentru ei media este un fel de EL Dorado, și astfel își crează propria versiune asupra vieții care nu este neapărat cea reală.

Petrec mult pe rețelele de socializare. Instagramul, folosit preferențial de 33% dintre respondenți, urmat de Facebook – preferat de 22%. YouTube-ul  este canalul preferat pentru 17% dintre respondenți, WhatsApp – pentru 13% iar  TikTok – pentru 12%.

Tot ce văd pe ,,media” reprezintă un model, din păcate, nu unul bun și din acest motiv nu ne mai miră că nu-și găsesc locul și nu sunt capabili să lupte pentru o viață mai bună.

 

 

 

 

Recomandările redacției