Pentru că se dorește dezvoltarea învățământului profesional în școlile arădene și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) face campanii în unități școlare, pe teme în domeniu. Nu de mult, instituția anunța că face informări în rândul elevilor, pentru a-i pregăti pentru viitorul loc de muncă.

ITM Arad continuă și în acest an, în colaborare cu o parte din unităţile de învăţământ arădene, Campania Națională ,,Program educational privind prevenirea în mediul lucrativ și consilierea profesională timpurie a elevilor din ciclul gimnazial” – Proiect denumit generic ,,ASTA VREAU EU” (AVE).

Acest proiect se adresează cadrelor didactice și elevilor înscriși în ciclul gimnazial și urmărește însușirea unor cunoștințe primare în materie de securitate și sănătate în muncă încă de pe băncile școlii, dezvoltarea capacității de a acorda primul ajutor, descoperirea mediului de muncă și a mijloacelor de prevenire legate de viitoarea carieră.

„Primii pași în derularea proiectului s-au făcut încă din luna aprilie, inspectorii de muncă implicați în acțiune, au contactat unitățile școlare participante pentru prezentarea proiectului, pentru stabilirea modalităților de colaborare precum și pentru stabilirea grupului țintă format din elevi din clasele V-VIII, beneficiari ai programului educational. Dacă în anul 2018, în cadrul proiectului ,,AVE” au fost implicați agenți economici din domeniul reparațiilor auto, industriei automotivelor, producției publicitare, pentru anul 2019, pe lângă participanții de anul trecut, inspectorii de muncă au făcut demersuri pentru implicarea în proiect și a altor agenți economici, din alte domenii de interes, cum ar fi domeniul transportului și domeniul serviciilor hoteliere“, a susținut Adela Durac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

Vor fi organizate lecții interactive în care vor fi dezbătute teme diverse, care vor viza în special modul de utilizare a echipamentului individual de protectie, acordarea primului ajutor precum și intervențiile în situații de urgență.

Cunoștințele teoretice vor fi întregite prin exemple din practică. Tinerii vor putea face vizite la agenții economici implicați în proiect, prin prezentări organizate în cadrul ,,Caravanei meseriilor” și organizare de workshop-uri.

„Conchidem că derularea acestui proiect vine în sprijinul integrării educației în domeniul securității și sănătății în muncă în școlile gimnaziale și că nu este prematur, a fi prezentate elevilor, conceptele de bază din acest domeniu“, mai precizează cei de la ITM.

Recomandările redacției