Tinerii fermieri pot primi ajutor de instalare prin PNDR

0
374

Tinerii fermieri mai pot solicita până pe 15 octombrie finanţare de 38,19 milioane euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală . Până în prezent au fost depuse 116 proiecte, în valoare de peste 4,8 milioane de euro. Proiectul se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, submăsura „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, până pe 15 octombrie. „Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale pri­meşte până în data de 15 octombrie 2020 solicitări de finanţare prin submăsura 6.1 -Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Pragul de calitate pentru primirea proiectelor, este de 25 de puncta “. Din totalul de 43 de milioane euro alocate pentru finanţare în această sesiune, tinerii fermieri mai au la dispoziţie 38,19 mili­oane euro, din care 19,9 milioane euro sunt alocaţi tinerilor din diaspora.
Situaţia proiectelor depuse la zi, în timp real, precum şi a disponibilului de fonduri poate fi urmărită pe site-ul AFIR. „AFIR încurajează pe toţi cei interesaţi să depună cerere de finanţare să consulte situaţia depunerilor la zi, pentru a evalua corect şansele de a obţine finanţare în contextul posibilităţii depunerii unui număr mare de proiecte cu punctaj similar. Reamintim faptul că finanţarea se acordă în urma evaluării proiectelor în funcţie de criteriile de selecţie şi criteriile de departajare detaliate în Ghidul Solicitantului”, precizează agenţia. În cazul proiectelor cu acelaşi punctaj, departajarea acestora se face în funcţie de nivelul de calificare în domeniul agricol.
De asemenea, în cazul în care există proiecte cu acelaşi punctaj şi aceleaşi prio­rităţi, departajarea se va face în ordine des­crescătoare a dimensiunii economice a exploataţiei agricole exprimate prin standard output (SO). Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole (dimensiunea exploataţiei agricole se poate calcula şi prin noua aplicaţie pusă la dispoziţia publicului pe pagina de internet a AFIR. Finanţarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea contractului de finanţare. Depunerea cererilor de finanţare se poate opri înainte de termenul limită (15 octombrie 2020, ora 16:00), dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 150% din alocarea sesiunii. (news.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.