Leonard Uzum, membru în biroul executiv al TSD Arad, fost coordonator al Ligii Elevilor Social Democrați Arad, actualmente student, a fost prezent la Craiova alături de o delegaţie a PSD Arad condusă de preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Dorel Căprar, la evenimentul PES activists România de lansare a campaniei #fără bariere, prima astfel de inițiativă menită să ridice restricțiile impuse de lege la participarea politică și civică a cetățenilor.

Foarte tânărul activist PSD opinează că tinerii din România se simt excluşi din dezbaterea publică despre viitorul lor, una din cele mai directe măsuri prin care ei putea fi incluşi în procesul de decizie politică fiind desfiinţarea acestor bariere de vârstă care stau în calea accesului la o funcţie aleasă. „Existenţa unor praguri de vârstă nu face altceva decât să ţină departe de instituţiile publice reprezentative generaţia de mâine. Conform legii, deşi cetăţenii pot vota începând cu vârsta de 18 ani, există restricţii majore în ceea ce priveşte vârsta minimă a exercitării funcţiilor. Articolul 37 din Constituţia României statuează o vârstă minimă de 23 de ani pentru a candida la funcţiile de consilier local, primar sau deputat, o vârstă de minim 33 de ani pentru a încerca să devii senator, respectiv o vârstă minimă de 35 de ani pentru funcţia de preşedinte al României. PES activists România militează pentru modificarea articolului 4 din legea privind alegerile locale și, ulterior, a articolului 37 din Constituția României. Această schimbare va duce la mai multă democrație, mai multă participare civică, un acces mai mare al tinerilor la funcții publice, precum și la atragerea de oameni noi în politica românească”, arată Leonard Uzum într-un comunicat de presă.

În sprijinul ideii sale, Uzum invocă realităţi din Scoţia, Austria şi Argentina, ţări în care acest deziderat este deja împlinit, dar şi din Marea Britanie, stat în care laburiştii au avut în program o astfel de prevedere dar n-au putut-o fructifica deoarece au pierdut alegerile. Un alt exemplu invocat este cel al lui Jean-Claude Juncker, politicianul din Luxembourg care conduxce azi Uniunea Europeană şi care, în ţara sa, şi-a început cariera politică în legislativ la 30 de ani.

Recomandările redacției