De ce tinerii noștri aleg munca în locul educației? Pentru că, după spusele lor, societatea i-a învățat că cei mai importanți sunt banii, ei asta vor, nu educație. Cu ce îi ajută pe ei să fie „studenți lipiți”? Ei au nevoie de bani, că doar banii înseamnă independență.
În astfel de societate trăim. Societatea ne obligă tinerii să se angajeze oriunde prind un loc liber, cu un program inuman de cele mai multe ori, doar pentru a face niște bani. Într-o lume a banilor unde mai avem loc și de fericire? Într-o lume a materialului, unde mai avem loc și de vise? Majoritatea tinerilor se angajează ca barmani, ospătari, casieri sau aleg alte slujbe care nu necesită studii superioare ori experiență pentru a-și putea câștiga banii de care au nevoie.
Modelul occidental
După 1989, România a adoptat modelul occidental de educație. Cu toate acestea tinerilor le-a fost mai greu să se adapteze noilor condiții. În vremea comunismului predominante erau școlile profesionale, și totul se baza pe muncă. Acum, după modelul occidental, studiile superioare sunt cele mai căutate. Cu toate acestea, societatea este îndreptată tot spre muncă. Părinții își învață copii aceleași valori care le-au fost insuflate și lor de părinți. „Noi suntem o generație independentă, mereu am căutat să creștem, mereu am vrut să ne luăm viața în mâini, încă de mici toți visam să avem locul nostru, banii noștri. Așa am fost crescuți, așa am fost învățați. Poate că nu e vina noastră, e vina societății, a nevoilor. Eu m-am angajat ca să îmi permit să ies cu prietenii, să merg la festival, la mare, să îmi cumpăr lucruri, doar sunt fată. Societatea ne impune să ne îmbrăcăm într-un fel, să arătăm într-un anumit fel. Ca fată am nevoie de mulți bani ca să am ce îmi doresc. Prefer să fac banii ăștia și să am de toate deocamdată, visele mele mai pot aștepta. Facultatea va fi acolo și peste câțiva ani”, declară Denisia Berdar, o tânără care lucrează ca ospătar.
Cu toate acestea, tinerii noștrii mai au și alte motive pentru care preferă munca în derimetrul universitățiilor. Unul dintre ele ar fi faptul că nu știu unde vor să meargă mai departe odată cu terminarea liceului. O altă tânără angajată, Patricia Hedeșanu ne spune: „Am decis să stau un an sau doi acasă, pentru că nu știu încă ce vreau să fac. Nu vreau să încep o facultate iar apoi să mă las de ea pentru că nu e ce trebuie. Așa am destul timp să mă gândesc unde și ce vreau să fac cu viața mea mai departe. Și nu strică deloc să te angajezi în acest timp, îți faci bani de una alta“.
Iulia Boldor
A1 34
Acțiunea „deșeurile voluminoase” va începe în cartierul Bujac
citește mai mult »