Crucea Albă (Arad), Castelul Wesselényi (Jibou), Hotelul Dacia (Satu Mare), Casa Teleki (Baia Mare), Hotelul Onix (Harghita), Hotelul Parc (Oradea), Castelul Mocsonyi (Arad), Hotelul Ferdinand (Hațeg), Teatrul Hirschl (Arad), Hotelul Casino (Borsec) – toate acestea sunt achiziții de dată relativ recentă ale guvernului maghiar în România, realizate cu răbdare și în liniște, sub ochii autorităților române, care n-au avut nimic de obiectat la o situație pe care alte state din vecinătate au taxat-o dur, scrie investigatoria.ro.
Și amintim, în acest sens, atitudinea lui Ivan Korcok, ministrul de Externe al Slovaciei, care a criticat public guvernul Ungariei pentru achizițiile de teren și clădiri de patrimoniu prin intermediul unui fond de investiții susținut din bani publici, același care funcționează uns în ultimii ani și în România. Ministrul de Externe, Ivan Korcok, pune și întrebarea corectă într-o speță similară: „Dacă Ungaria chiar vrea să cumpere teren agricol în Slovacia cu bani publici, care e rostul? Trebuie să existe un scop, pentru că prin definiție banii publici sunt cheltuiți pe baza unei intenții politice.”
Investigatoria a arătat în episoadele precedente ale acestei incursiuni în achizițiile Ungariei în România cum funcționează sistemul. Guvernul ungar și-a propus consolidarea unei fundații care să conserve clădirile istorice cu semnificație pentru Ungaria, fiind vizată nu doar România, ci și Slovacia, Croația sau Slovenia.
Conform investigatoria.ro, este vorba despre Fundația pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală, iar cele două companii care au rolul de a sprijini acest demers guvernamental și de a-l pune în practică sunt Manevi ZRT și Comitatus-Energia Beruházási. Alături de acestea, se poate remarca și un efort susținut al fundațiilor finanțate de Ungaria în același scop: achiziția de clădiri de patrimoniu, care devin centre de educație și cultură pentru etnicii maghiari din România.
Manevi Pro Transilvania intră în scena… Teatrului Vechi din Arad
Arad, un loc în care interesul Ungariei pentru clădirile istorice este deja cunoscut. Investigatoria a prezentat într-un alt episod al investigației situația Hotelului Ardealul (Crucea Albă), care a intrat în posesia Ungariei, prin compania Micro Vision Consult, firmă care apare și în alte achiziții precedente ale Manevi RZT, unde a acționat ca un fel de intermediar. Aceste două companii par a fi legate cumva, de vreme ce Micro Vision Consult sondează piața, uneori chiar cumpără, lăsând drum deschis pentru Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag.
Și nu e singura care acționează astfel. Investigatoria a arătat, în exclusivitate, că anul acesta, în luna aprilie, Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag fonda o societate comercială în România, și anume Manevi Pro Transilvania, care are sediul în Satu Mare, în Piața Libertății, și se ocupă de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Compania, fondată de Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag este administrată de Makkai Katalin din Târgu Mureș și este reprezentată legal de Zsanett Olah, cetățean ungar.
Nu întâmplător readucem în discuție această companie nouă, de vreme ce ea este acum implicată în achiziția unei alte clădiri simbol din Arad, și anume Teatrul Vechi de pe strada Gheorghe Lazăr, mai cunoscut ca Teatrul Hirschl.
Vorbim, din nou, despre un monument istoric extrem de important pentru România, acesta fiind primul teatru permanent din țara noastră.
Construit în 1817, în stil baroc, la inițiativa lui Iacob Hirschl, este cel mai vechi edificiu teatral din România, unde s-au desfășurat numeroase spectacole de-a lungul vremii. În 1907 a devenit unul dintre primele cinematografe din țară. Cinematograful și-a continuat activitatea până în anii 80, când a fost închis, datorită stării precare a clădirii. Clădirea s-a aflat până de curând în patrimoniul local, autoritățile exprimându-și, chiar pe site-ul oficial al primăriei dorința de a-l reabilita.
Lucrurile s-au complicat, însă, până când nu s-a mai putut face nimic. Proprietarii edificiului, urmași ai Iacob Hirschl, și-au dorit să vândă clădirea autorităților locale, oferind în acest sens prețul de vânzare destul de accesibil de 200.000 de euro. Gheorghe Falcă, însă, a spus cu mai multe ocazii că prețul pare exagerat. Proprietarii au spus că există un cumpărător privat pentru clădire, astfel încât să determine autoritățile locale să facă demersuri pentru cumpărarea lui, adresându-se, în acest sens, Ministerului Culturii, Consiliului Județean Arad și Consiliului Local Municipal. Aceștia au refuzat, unul după altul, să cumpere imobilul, deși la nivelul Consiliului Județean a existat o intenție, însă consilierii au votat împotrivă.
Scriitorul Gheorghe Schwartz, unul dintre oamenii de cultură care și-a dorit salvarea acestei clădiri-simbol vorbea chiar despre o solidarizare la nivel național în acest scop.
,,Și câte nu s-ar putea face într-o asemenea clădire marcată de tradiții și de istorie? Apelul acesta se adresează nu numai cetățenilor persoane fizice și conducătorilor de instituții în spiritul „Dați un leu pentru Ateneu”, ci, în primul rând, artiștilor din toată țara: rugăm să se organizeze spectacole pro bono pentru acest scop, concerte, licitații de artă, licitații de carte rară”, spunea Gheorghe Schwartz pentru Glasul Aradului.
De câteva săptămâni, însă, arădenii știau că o să se întâmple ceva. Și că autoritățile locale nu vor face, efectiv, nimic pentru salvarea clădirii. Zvonurile vânzării lui către o companie privată circulau prin oraș. Oficial, însă, totul s-a concretizat la începutul lunii noiembrie a acestui an, când a intrat în scenă firma Manevi Pro Transilvania, fondată în aprilie de Manevi ZRT. Aceasta a cumpărat teatrul cu suma propusă de proprietari autorităților locale, și anume 200.000 de euro.
Și mai interesant este faptul că, conform investigatoria, la un moment dat, a apărut un banner pe clădire în care proprietarii spuneau că sunt dispuși să o doneze sau să o închirieze gratis, numai să facă ceva cu ea, pentru că ajunsese într-o stare de degradare atât de accentuată, încât efectiv, punea viața trecătorilor în pericol.
Cel mai probabil, Manevi Pro Transilvania va îmbogăți astfel patrimoniul achiziționat de Manevi ZRT, singurul aspect care trebuie, totuși subliniat fiind acela că obligația legală a noului cumpărător este aceea de a păstra utilitatea vechiului edificiu, în scopul în care a fost creat, adică teatru sau cinematograf și de a o reabilita.
Manevi ZRT nu face însă mari eforturi pentru a reabilita clădirile pe care le cumpără, și un exemplu în acest sens este chiar Hotelul Dacia din Satu Mare, rămas în paragină, lucru pentru care Primăria Satu Mare a decis să și supra-impoziteze proprietatea.
sursa: investigatoria.ro