Alegerile parlamentare bat la uşă, iar campania electorală a început, chiar doar neoficial. Profitând de faptul că fiecare partid încearcă să atragă cât mai multe voturi, că fiecare poltician încearcă să pară că este cât mai aproape de oameni, sindicaliştii au început să organizeze o serie de proteste, în speranţa că revendicările lor se vor face mai uşor auzite.

Protest de două ore în spitale

Asistenţii medicali din toate spitalele arădene au întrerupt astăzi activitatea pentru două ore, aceştia aflându-se în grevă de avertisment. Internările şi operaţiile care nu au fost urgente au fost amânate până la ora 10.00, când activitatea a fost reluată.

Sindicaliştii au dat asigurări că singura scandare în timpul grevei de avertisment a fost „greva generală”, care este programată să aibă loc în 31 octombrie. Delia Bonca, liderul sindical arădean, a precizat că la greva de avertisment de ieri au participat asistenţii medicali din toate spitalele din ţară. Aceasta a mai spus că în cele doua ore de protest internările şi operaţiile care nu erau urgente au fost amânate. Angajaţii care şi-au încheiat tura s-au adunat în curtea spitalelor. Din păcate pentru asistenţii medicali, până acum cererile lor nu au fost rezolvate.

Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ, a funcţionarilor publici din Direcţia de Sănătate Publică şi a celor din creşe şi grădiniţe. De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii.

Federatia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

Dar cea mai stringentă solicitare vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Se mai cere adoptarea de urgenţă a revendicărilor, altfel în 31 octombrie va fi grevă generală în sănătate. În plus, Sanitas dă asigurări că susţine orice acţiune a pacienţilor care atenţionează cu privire la lipsa medicamentelor.

Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Sănătăţii. Federaţia Sanitas, care are aproximativ 100.000 de membri, a strâns aproape 69.000 de semnături pentru greva generală din 31 octombrie, ultima formă de protest după pichetele la mai multe ministere, de la Palatul Parlamentului, după greva japoneză din 12 octombrie şi greva de avertisment din 19 octombrie.

Grevă generală şi în administraţie

De altfel, după cum vă informam în numerele trecute ale ziarului nostru şi sindicatele din administraţie sunt extrem de nemulţumite de modul în care au fost tratate de guvernanţi, astfel încât strâng semnături pentru declanşarea grevei generale. „Conferinţa extraordinară a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a hotărât reluarea acţiunii de protest suspendate, şi anume greva generală pe perioadă nedeterminată, ca urmare a faptului că angajamentele viceprim-ministrului – Vasile Dîncu de soluţionare a revendicărilor noastre până la finalul lunii septembrie, nu au fost respectate. Prin urmare, participanţii la conferinţă au hotărât declanşarea grevei generale pe perioadă nedeterminată, începând cu 31.10.2016”, se arată într-un document al FNSA, dat publicităţii la începutul lunii. În aceste condiţii, membrii federaţiei au început să strângă semnături pentru greva generală.

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Funcţionarilor din Primăria Timişoara la care sunt afiliate o serie de sindicate ale funcţionarilor din judeţul Arad, oamenii cer acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, pentru a se elimina discriminările ca din acelaşi buget local al unei instituţii, unii salariaţi primesc acest drept iar alţii nu; şi acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală. „Menţionăm că aceste solicitări au fost formulate ca şi măsuri compensatorii pentru reducerea discrepanţelor salariale dintre angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în administraţia publică locală şi celelalte categorii de bugetari, până la intrarea în vigoare a legii unice de salarizare, act normativ care îl solicităm de peste zece ani”, se mai arată în documentul FNSA.

Gardienii au ieşit în faţa Penitenciarului

Joia trecută, zeci de gardieni au ieşit, începândcu ora 9, în faţa Penitenciarului Arad pentru a protesta împotriva condiţiilor de muncă inumane pe care sunt nevoiţi să le suporte. Protestatarii erau nemulţumiţi că sunt chemaţi din timpul liber să facă ore suplimentare, pentru care nu primesc nici bani în plus la salariu, nici zile libere, aşa cum ar fi normal şi din cauza faptului că guvernanţii nu respectă OUG 20/2016, care stabileşte anumite criterii de salarizare pentru angajaţii din Sistemul Naţional de Apărare. Potrivit sindicaliştilor, din 529 de persoane, câte ar fi trebuit să lucreze în cadrul Penitenciarului Arad, conform organigramei, lucrează doar 450 de agenţi şi ofiţeri. În plus, numărul orele suplimentare efectuate de poliţiştii de penitenciare de la Arad a ajuns anul acesta la  peste 30.000.

De altfel, în ultimul timp, au mai protestat magistraţii şi grefierii, iar transportatorii nemulţumiţi de preţurile aberante practicate de asiguratori la vânzarea poliţelor RCA au fost la un pas de a bloca principalele drumuri din ţară.

Adrian Cotuna

Lucian Şerban

Recomandările redacției