Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat, joi, la Ploieşti, că toată industria de stat trebuie privatizată, cu excepţia unor companii energetice mari.

‘Cu excepţia unor unităţi din domeniul energetic şi le şi numesc- Hidroelectrica, Nuclearelectrica, poate şi reţele de transport – Transgaz, Transelectrica – cu excepţia, poate, a unor căi ferate cum ar fi CFR Călători pe anumite tronsoane şi cum ar fi unele componente ale industriei de apărare, toată industria de stat trebuie privatizată fără niciun fel de reţinere’, a spus Vosganian, în cadrul unui workshop desfăşurat la sediul Camerei De comerţ şi Industrie Prahova.

Potrivit acestuia, obiectivul este ca privatizările respective să fie realizate în timpul mandatului său.

Varujan Vosganian a precizat că printre acele companii la care statul deţine pachetul majoritar şi pe care ar trebui să le privatizeze se numără CFR Marfă, Oltchim, Cuprumin, Remin Baia Mare, întreprinderile de avioane de la Craiova, şantierele navale de la Mangalia, Fortus Iaşi, Aversa Bucureşti şi altele.

‘A venit momentul să facem curat în ceea ce priveşte proprietatea economică a statului. Statul nu mai trebuie să fie actor. Modul în care statul a fost în acelaşi timp supraveghetor şi actor a fost dăunător; fie s-au tolerat deficienţele, fie a fost folosit preţul mai mare ca să acopere ineficienţa, fie au fost folosite la graniţa dintre interesul public şi interesul privat tendinţe dăunătoare pentru interesul public, fie comunităţile respective au rămas în urmă în ceea ce priveşte cerinţele de mediu şi cerinţele ecologice, toate acestea ne arată că dacă vrem cu adevărat să încheiem tranziţia în domeniul economic ea nu se poate încheia decât în clipa în care rolul statului ca actor economic va înceta. Eu nu vorbesc niciodată despre reducerea rolului statului în economie, ci despre redimensionarea rolului statului în economie. Statul trebuie să se reducă din rolul de actor economic, dar trebuie să-şi sporească rolul ca garant al liberei competiţii şi al proprietăţii. Nu trebuie să retragă, ci trebuie să se reorienteze către a fi arbitru, a fi normator al pieţii economice’, a mai spus Varujan Vosganian.

Totodată, acesta a precizat că pe terenurile unor companii ale statului care se află în insolvenţă şi care probabil vor da faliment vor fi înfiinţate parcuri industriale.

‘Avem un program, cel puţin în câteva oraşe până în clipa de faţă, pe care să dimensionăm terenuri pe care le avem în proprietatea unor companii care se află în statut de insolvenţă şi la care insolvenţa e probabil să meargă către faliment şi să apărăm aceste terenuri de speculaţii imobiliare şi să le destinăm parcurilor industriale. Sunt zeci şi zeci de hectare de teren care pot fi folosite în acest scop, mai ales că ele, aparţinând unor infrastructuri industriale, au racordări la utilităţi şi pot fi foarte rapid reintroduse în circuitul economic’, a afirmat ministrul Economiei.

Terenuri incluse în acest program sunt în Bucureşti, Ploieşti Craiova, Cluj, Braşov şi Iaşi.

 

Sursa: Agerpres Economic

Recomandările redacției