directoriAbsolut nici un director de şcoală din judeţul Arad nu poate sta liniştit pe scaunul său. Toţi directorii, aici fiind incluşi şi cei adjuncţi, ocupă posturile cu delegaţie, prin detaşare, până la organizarea unui concurs. Ultimele mandate de directori au expirat în decembrie 2012. „Posturile fiecărui director din judeţul Arad trebuie prelungite în fiecare an şcolar. Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad îşi rezervă însă dreptul de a rezilia contractul şi mai repede de acest termen, în cazul în care este cazul. În acest fel, nici un director din judeţul Arad nu îşi are postul asigurat. Ar trebui organizat un concurs naţional în acest sens, contractul având atunci o durată de patru ani de zile. Pentru acest lucru este nevoie însă ca îna­inte să se organizeze concurs pentru inspectorul şcolar general, care, de asemenea, este numit prin delegaţie, prin detaşare, de către ministrul Educaţiei“, ne-a declarat prof. Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
Mandatul inspectorului şcolar general trebuie prelungit de către Ministerul Educaţiei, care la rândul său are sarcina de a prelungi mandatele inspectorilor de specialitate. Mandatele directorilor de şcoli sunt prelungite de către inspectorul şcolar general împreună cu inspectorii de management.
Semnalul de start pentru organizarea concursurilor de ocupare a posturilor de director de şcoală a fost dat, marţi, de ministrul Educaţiei. Ultimele concursuri pentru ocuparea posturilor de director au fost organizate în 2008. În perioada următoare, se va da drumul la concursuri. Ministerul consideră, însă că este fezabil să facă acest lucru până în luna noiembrie a acestui an. Concursurile trebuie organizate gradual, astfel încât într-un an, un an şi jumătate, toate posturile să fie ocupate conform legii.
La ora actuală se lucrează la un inventar al infrastructurii şcolare, pentru a se şti exact numărul obiectivelor investiţionale începute, dar şi pentru a se vedea dacă în zona respectivă există copii suficienţi.

Recomandările redacției