Tone de gunoaie menajere, bidoane de plastic, crengi rupte şi alte resturi au apărut, în ultimele zile, în jurul vapoarelor
şi pontoanelor aflate la malul Dunării, în orașul Galaţi. Ope­ratorii economici au fost avertizaţi că riscă amenzi uriaşe dacă nu fac curăţenie, conform Mediafax.
Gunoaiele vin din amonte de la localităţile de pe fluviu dar şi de pe afluenţii Dunării, în special de pe Siret, cele mai multe resturi adunându-se în jurul pontoanelor pe care se află re­stau­- rante şi la punctul de Trecere Bac Galaţi-Tulcea, unde există un cot al Dunării.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu au inspectat zona şi i-au informat pe agenţii economici că trebuie să cureţe luciul apei, în caz contrar putând fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 50.000 de lei şi 100.000 lei.
Proprietarii restaurantelor plutitoare şi administratorii Navrom Bac ar trebui să strângă gunoa­iele dar spun că nu au utilajele necesare. În trecut, aceştia utilizau un utilaj de la societatea de salubritate care nu mai există, astfel că au cerut ajutorul Pri­măriei Galaţi şi al Administraţiei Porturilor Dunării Maritime.
Reprezentanţii societăţii de salubrizare din Galaţi confirmă că nu au un utilaj pentru intervenţia în apă şi spun că pot transporta gunoiul doar dacă acesta este adus la mal. Pe malul Dunării apar frecvent gunoaie dar în trecut se găseau rapid soluţii. Acum însă situaţia se prelungeşte spre nemulţumirea gălăţenilor care se plimbă pe malul apei şi care spun că peisajul lasă de dorit şi se tem că resturile ar putea ajunge în Delta Dunării.
Săptămâna aceasta inspectorii Gărzii de Mediu vor merge pe malul Dunării pentru a verifica dacă agenţii economici au luat în serios avertismentele lor.

Recomandările redacției