Revistele online AgronoMag și Luxatix au găsit cei mai bogați fermieri din lume, oameni care își datorează averea agriculturii și creșterii animalelor. Între ei se află și un prim-ministru, iar primele două locuri sunt deținute de doi chinezi. 

Cei mai bogați fermieri din lume nu mai petrec toată ziua la câmp sau în hambar. Majoritatea dintre ei este încă relativ strâns legată de sursa bogăției lor. Dar acum își direcționează în mare parte afacerile din birouri înalte din orașele mari. Când ne gândim la bogăție astăzi, aproape întotdeauna ne gândim la vastele averi private ale magnaților de afaceri precum Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos sau Warren Buffett. Dar acum există și oameni care au făcut miliarde din agricultură, scrie revista Agrarheute. 

Potrivit listei Forbes, aici sunt enumerați cei mai bogați fermieri din lume, care își câștigă existența în principal din sectorul agricol.

1. Liu Yongxing se află pe primul loc printre cei mai bogați fermieri din lume, cu o avere netă de 6,6 miliarde de dolari. Și-a înființat compania, East Hope Group, la începutul anilor 1990, după ce s-a despărțit de frații săi. Împreună cu frații săi, a fondat Hope Group în 1982. East Hope Group este specializată în producția de furaje pentru porci, găini, rațe, pește etc. Produsele companiei sunt disponibile în principal pe piața chineză, dar din ce în ce mai mult și în străinătate, precum în Vietnam, Singapore, Indonezia și Cambodgia.

2. Liu Yonghao este șeful New Hope Group – unul dintre cei mai mari crescători de porci și animale din lume. Cu o avere netă de 4,6 miliarde de dolari, Liu Yonghao și familia sa ajung în topul crescătorilor de animale. Compania nu este reprezentată doar pe piața chineză, ci și în alte țări și are peste 500 de filiale și sucursale. Compania dezvoltă, de asemenea, servicii și produse de asistență legate de activitatea de creștere a animalelor, cum ar fi hrana pentru animale și prelucrarea alimentelor. 

3. Stewart și Lynda Resnick. Visul californian pe locul trei: Stewart și Lynda Resnick valorează 4 miliarde de dolari. Și-au câștigat existența din migdale, portocale, grepfruit și sucuri din fructele care sunt cultivate pe pământul lor. Familia deține terenuri în Valea Centrală a Californiei și în sudul Texasului. Produsele lor sunt vândute în toată SUA. Stewart Resnick și-a început imperiul agricol în 1978. Și-a cumpărat primul teren agricol din California. Pe lângă afacerile agricole, familia Resnick deține și un pachet majoritar de acțiuni la Kern Water Bank, unul dintre marile rezervoare de apă subterană din California – unde apa devine din ce în ce mai rară.

4. Prințul Sultan Mohammed bin Saud Al Kabeer. Un sultan, crescător de vaci de lapte: Al Kabeer este membru al familiei regale saudite. A fondat compania de lactate Almarai în 1977. În 2005, el a lansat compania și a păstrat 24 la sută din acțiuni, încasând o avere netă de 3,8 miliarde de dolari. Almarai este unul dintre cei mai mari operatori de produse lactate din Orientul Mijlociu și transportă laptele de la vacile sale Holstein prin toate statele din Golf. Pe lângă fermele de vaci de lapte, Al Kabeer deține și o herghelie în afara orașului Riydah.

5. Harry Stine, un american, chiar vine de la o fermă. Cu toate acestea, a ajuns în topul comunității agricole din SUA, cu o avere netă de 3,5 miliarde de dolari. Stine și-a făcut avere vânzând și acordând licențe pentru genetica la porumb și soia către mari companii multinaționale precum Syngenta și Monsanto. Harry Stine era fiul unui fermier. Deși este dislexic, nu a cedat niciodată, scrie revista online AgroMag. O adevărată poveste de milionar american. Compania sa, Stine Seeds, este cea mai mare companie privată de semințe din lume.

6. Andrej Babis. Majoritatea oamenilor cred că Andrej Babis este versiunea cehă a lui Donald Trump. Cu o avere netă de 3,4 miliarde de dolari, el este și prim-ministru din 2017, anterior a fost ministru de finanțe al Republicii Cehe. Spune că, pentru a evita conflictele de interese, și-a transferat compania Agrofert la o fundație. Grupul Agrofert a fost implicat și în alte ramuri ale industriei, dar este în continuare principalul jucător în agricultura și industria alimentară cehă și slovacă. Agrofert detine peste 100.000 de hectare de teren arabil.

7. Vadim Moshkovici. Numărul 7 este rus: Vadim Moshkovich a început să vândă vodcă, ulei și apartamente la începutul anilor 1990 (după căderea Uniunii Sovietice). După ce a făcut profituri uriașe din aceasta, a decis să investească în terenuri. El a fondat exploatația agricolă Rusagro, unul dintre cei mai mari producători de porci și zahăr din Rusia. Moshkovich a lucrat și pentru guvernul rus timp de opt ani, dar a plecat în 2014 (voluntar?). Din 2015 este CEO al exploatației agricole Rusagro. Proprietățile Rusagro acoperă acum peste 600.000 de hectare, cu active situate în diferite regiuni ale Rusiei. Compania își vinde produsele în peste 15 țări și în peste 80 de regiuni rusești. Averea lui Vadim Moshkovich este estimată la 2,3 miliarde de dolari.

8. Qin Yinglin conduce gigantul agricol Muyuan Foodstuff. Aceasta este compania care l-a ajutat pe Qin Yinglin să acumuleze o valoare netă de 2 miliarde de dolari. Muyuan Foodstuff este cel mai mare crescător de porci din China și, la acea vreme, principalul furnizor al celei mai mari piețe de carne de porc din lume. Qin Yinglin este preocupat în principal de creșterea animalelor. A studiat la Universitatea Agricolă din Henan și și-a început propria afacere în 1992 cu doar 22 de porci – spune legenda miliardarului. Compania este (până acum) activă doar pe piața chineză – dar cunoscută printre crescătorii de porci din întreaga lume.

9. Fu Guangming este șeful companiei agricole private Fujian Sunner Development. Își împarte averea cu fiica sa Fu Fenfang, care deține funcția de director al companiei. Cu o avere netă de 1,5 miliarde de dolari, Fu Guangming și-a făcut averea din afacerea cu păsări de curte. Compania sa este furnizorul de pui pentru restaurantele KFC din China. Fujian Sunner este angajată în creșterea, sacrificarea și prelucrarea cărnii de pui, în principal în China și Asia. Gama de produse include produse de pui congelate pentru industria alimentară, angrosiști de carne și alte piețe.

10. Bao Hongxing este șeful uneia dintre cele mai mari companii agricole private din China – în provincia Jianxi. Bao Hongxing are active nete de 1,3 miliarde de dolari. A absolvit Universitatea de Agricultură Jianxi și apoi a lucrat în diverse locuri de muncă în industria agricolă chineză. Compania proprie produce, cercetează și comercializează furaje pentru porci. Compania se ocupă, de asemenea, de creșterea porcilor, servicii de depozitare și comercializarea de hrană pentru animale și cereale.

sursa: www.agroinfo.ro

Recomandările redacției