Pe o piaţă a creditului cuprinsă de letar­gie, băncile care anul trecut au vândut mai multe credite noi decât sumele ram­bur­sate de clienţi din împrumu­tu­rile vechi au putut să iasă cu uşurinţă din rând, înregistrând creşteri vizibile la nivelul cotelor de piaţă după active.

La nivelul top 10 pe 2012 trei bănci au reuşit să câştige câte o jumătate de punct procentual – Banca Transilvania, UniCredit şi ING, iar cota CEC a urcat cu 0,4 puncte. Restul jucătorilor şi-au ero­dat poziţiile, situaţia generală de pe piaţă mar­cată de prăbuşirea cererii de credite fiind dublată în majoritatea cazurilor (cu excepţia Raiffeisen) de probleme interne ale băncilor în cauză.

BCR nu-şi poate pierde prea curând prima po­ziţie, însă cota sa de piaţă a alunecat din nou sub pragul de 20% după zvâcnirile din 2010 şi 2011 care este posibil să fi avut un cost prea mare din punc­t de vedere al calităţii creditelor vândute. Chiar dacă are cele mai mari active, sănătatea aces­tora constituie o mare problemă, având în ve­dere că mai mult de un sfert din credite sunt ne­per­formante. Pierderile de peste 1 mld. lei înre­gis­trate pe 2012 vorbesc de la sine, costul riscului măcinând profitul operaţional.

BRD s-a apropiat de pragul de 13%, în patru ani de criză pierzând circa un punct procentual la ni­velul cotei de piaţă. Iniţial 2012 ar fi trebuit să fie anul stopării procesului de erodare din 2010 – 2011 şi al adoptării unei atitudini mai ofensive pe piaţă, însă situaţia s-a complicat în mod neaşteptat, ban­ca încheind anul trecut cu pierderi de 332 mil. lei du­pă ce în primii ani de criză fusese cea mai profitabilă.

 

Sursa: Media Fax Economic

Recomandările redacției