zsoltAlpinistul profesionist arădean Török Zsolt a vorbit ieri la librăria „Scienta”, „un nou centru cultural al Aradului”, despre pasiunea şi profesia sa, dar mai ales despre ceea ce se află în spatele performanţei: motivaţie şi concentrare. „Mulţi spun «eu nu aş putea face ceea ce faci tu». Întrebarea mea este: ai încercat? Eu cred că cea mai importantă este voinţa: dacă îţi doreşti cu adevărat ceva, atunci poţi reuşi. (…) Înţeleg să spui că nu poţi dacă mai întâi ai încercat şi, din diverse motive, nu a mers. În plus, când ajungi acolo sus  chiar nu mai poţi spune «nu pot» pentru că asta poate însemna moartea. Acolo trebuie să te concentrezi pe reuşită şi pe supravieţuire (…). Dar eu nu vin la evenimente să conving tinerii să devină alpinişti, eu vin să le spun că dacă au un vis trebuie să încerce să şi-l îndeplinească”, a spus acesta în cadrul evenimentului intitulat „Arădean în munţii lumii, dincolo de limitele proprii”, ocazie cu care a proiectat şi trei filme de scurt metraj. Unul dintre ele a fost „Sunetul liniştii”, filmuleţ realizat cu Szilard Sándor, rezultat din cinci ani de filmări la Beliş-Fântânele.

Reamintim că alpinistul a reuşit, în vara anului trecut,  în premieră pentru România, să urce pe Vârful Nanga Parbat (8 125 m), luând ruta Schell, fără oxigen suplimentar, şerpaşi sau cărăuşi. Echipa a trecut prin momente dificile după ce alpiniştii români au aflat că în Tabăra de Bază Nanga Parbat  a avut loc un atac terorist al talibanilor, ai căror victime au fost 11 alpinişti. Cei patru alpinişti români care au luat însă ruta cea mai dificilă au scăpat cu bine.

Escalada spre vârful Nanga Parbat nu a fost însă singurul proiect de mare importanţă al lui Török, acesta având deja în spate o experienţă bogată şi două distincţii „Sportivul anului” din partea Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă. Frica nu este însă străină performanţei: „Am avut multe momente în cariera mea în care mi-a fost frică, dar între frică şi reuşită stă rezolvarea (…) Alpinismul se practică în proporţie de 70% psihic, restul este tehnică”, a mai spus alpinistul, răspunzând, în final, întrebărilor din public.

Menţionăm că arădeanul, care a primit şi diploma de excelenţă acordată de MAE „pentru performanţă şi contribuţie la imaginea României în lume”, pregăteşte o nouă escaladă din categoria TOP 5, una şi mai grea.

Recomandările redacției