Interviu cu Nicolae Valea, primarul comunei Archiş

IMG_9311 IMG_9314 IMG_9317 IMG_9319 IMG_9325 IMG_9333 IMG_9337După cum se știe deja, în comuna Archiș au fost accesate un număr important de proiecte pe bani europeni. „Recordul“ a fost realizat cu o constantă preocupare și multă muncă dar și rezultatele se văd. Aceasta a reieșit  din discuția purtată recent cu primarul Nicolae Valea.
– Cum ați reușit accesarea acestor bani europeni pentru comună?
– Eu, de când sunt primar am lucrat numai cu proiecte pe fonduri europene nerambursabile. Sunt la al șaselea mandat de primar și oamenii știu de ce m-au ales în fruntea comunei. Nu am așteptat milă de la nimeni, veți putea vedea pe viu, pe teren să vedeți ce s-a făcut. Tot ce am realizat, am realizat pe fonduri europene. Comuna a totalizat un număr de 16 proiecte cu finanțări externe, cu o valoare de 467 miliarde lei (vechi) – acestea fiind finanțări nerambursabile. Deci, populația comunei este informată de tot ceea ce se întâmplă în cadrul administrației noastre, totul fiind absolut transparent. Nu este suficient să știe numai primarul, toată lumea trebuie să fie informată. Firește este și un consum psihic: când știu că am ceva de rezolvat mai problematic nu pot să dorm până treaba nu-i rezolvată; nu pot fi pasiv cum poate sunt alții. Fiecare reacționează cum îi este firea.
– Ce este acum în derulare?
– Acum este în derulare amenajarea Văii Groșeni, o investiție de 220 milioane lei (vechi) și va avea o lungime de 10.320 metri și va străbate cele două intravilanuri din satele Groșeni și Archiș. Aceste lucrări constau în ziduri de sprijin pentru vale; căderi de apă vor fi în număr de 10. Aceste căderi slăbesc viteza apei și vor fi și 25 de praguri de fund de albie. Perioada de execuție va fi de 36 de luni. Vom completa taluzurile în Archiș și Groșeni, rămase de la fostele proiecte care erau în perioada 1997-2004. Deci, ambele maluri ale celor două întravilane din Groșeni și Archiș vor fi realizate cu ziduri de sprijin în totalitate – și această lucrare fiind finanțată de UE, prin Ministerul Mediului prin Administrarea Crișuri Ape Oradea. Datorită acestor investiții, comuna, pe lângă că va fi ferită de calamități și inundații, mai beneficiază și de un număr în plus de locuri de muncă.
– Și aspectul zonei va fi schimbat, nu-i așa?
– Categoric. Vă dați seama, pe lângă aspectul utilitar, cât de frumoase vor fi aceste căderi de apă gen cascade când lucrarea va fi executată? Va fi superb să privești aceste cascade pe cursul văii și sigur vor atrage turiști. Comuna a încheiat alimentarea cu apă în anul 2.000; iar asfaltarea tuturor drumu­rilor și străzilor le-am încheiat în anul 2010. Deci toată comuna a profitat de proiectul de finanțare europeană prin Măsura 322.
– Ați amintit și de modernizarea drumului dintre Nermiș și Cărand; despre ce este vorba?
– Acest drum a fost drumul nostru comunal. L-am reabilitat să nu mai facem înconjurul – circa 16 kilometri – pe la Beliu. Acum mergem direct la Cărand, în 5 minute. Dar să vă spun că acest drum a fost al nostru al comunei Archiș, noi l-am făcut, începând de la stadiul de drum de pământ și l-am pietruit iar mai târziu l-au luat Drumurile Județene, l-au modernizat prin asfaltare. Eu nu zic nimic, este un lucru foarte bun, că este pentru cetățeni.
– Despre Căminele Culturale precum și despre alte așezăminte ale comunei ce ne puteți spune?
– Căminele Culturale din comună sunt modernizate toate; în general vorbind nici nu vreau să mă gândesc că aș putea avea obiective de interes comun lăsate în paragină. La Școala cu clasele I-VIII, de pildă, am înlocuit toată tâmplăria cu alta gen termopan, am schimbat dușumeaua, am introdus încălzire centrală pe lemne iar acum sunt în derulare lucrări la un grup sanitar de interior, amplasat alături de corpul școlii. Trebuie asigurate condiții pentru copiii noștri, așa cum prevăd cerințele UE.
(V.S.)

Recomandările redacției