Funcționarii arădeni de la Finanțe au fost chemați la dezbateri și consultări, de Prefectura Arad, pe tema Declaraţiei Unice. Aceasta se depune de către persoanele fizice, iar arădenilor le este acordată asistență în procedură, în vederea depunerii.

Astfel, până la data de 31 iulie 2019, termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice, funcţionarii publici din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se vor afla în cadrul unităţilor administrativ teritoriale, săptămânal, pentru a răspunde întrebărilor persoanelor interesate.     Aceştia, împreună cu personalul unităţii administrativ teritoriale, vă vor acorda îndrumare şi asistenţă pentru:cînrolare în Spaţiul Privat Virtual, completarea Declaraţiei Unice; depunerea Declaraţiei Unice prin mijloace electronice.

Cine depune Decalaraţia Unică?

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere (n.a activităţi independente, profesii liberare, activităţii agricole, cedarea folosintei bunurilor, investiţii, etc.), venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi/sau contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Aceasta se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Depunerea DeclarațieiUnice

Declaraţia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro, pe baza credenţialelor;  prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

„Contribuabilii care nu deţin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităţilor fiscale, cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operaţiuni: înregistrarea în cadrul serviciului Spaţiul Privat Virtual; completarea Declaraţiei Unice și depunerea acesteia, prin mijloace electronice“, susțin reprezentanți ai ANAF Arad.

Lista sediilor unităţilor fiscale în care sunt puse la dispoziţia contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regăseşte pe site-ul www.anaf.ro, secţiunea Servicii oferite de ANAF.

„De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin şi funcţionarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare şi asistenţă pentru depunerea Declaraţiei unice“, mai menționează cei de la ANAF.

Listele ce conţin unităţile administrativ teritoriale şi datele la care funcţionarii ANAF vor fi prezenţi la sediile acestora, precum şi listele cu întâlnirile organizate se regăsesc pe site-ul wwwanaf.ro în secţiunea „Servicii oferite de ANAF”.

Recomandările redacției