Un  studiu EUROSTAT arată că unul din doi tineri români încă mai locuieşte cu părinţii chiar si după ce a împlinit  25 de ani. Numărul persoanelor care stau mult după vârsta de 18 ani în casa părinţilor a crescut alarmant, la nivel european, în ultimii 10 ani. România se află pe locul 11 în ţările europene, cu peste 2 milioane de tineri cu vârste între 18-34 care încă nu şi-au început viaţa pe cont propriu.

Specialiştii spun că nu toate  motivele ar fi  legate de lipsa banilor, așa cum era de aşteptat. Cu toate că un salariu decent este principalul motiv pentru care majoritatea tinerilor amână să îşi înceapă o viaţă pe cont propriu. Salariile oferite tinerilor începători  sunt foarte mici, 1,500 de lei nu ajunge nici măcar pentru plata chiriei şi a întreţinerii în condiţiile în care chiriile depăşesc uneori 300 de euro.

Un alt motiv ar fi schimbarea de mentalitate a tinerilor din ziua de astăzi. Se vorbește despre un termen numit  ,,adultescenţă”. Adică, o amânare a responsabilităţilor a tinerilor din ziua de azi şi o continuare a adolescenţei. Le este mai comod să rămână cu părinţii şi să se poată ocpa de alte lucruri, inclusiv de continuarea studiilor. În plus, şi vârsta la care se căsătoresc a crescut foarte mult faţă de anii 90 cam cu 10 ani. În medie, acum se căsătoresc la 32 de ani, faţă de 23 în urmă cu 30 de ani şi mai există încă câteva motive pentru această tendinţă în creştere la nivelul Uniunii Europene, spun psihologii.

Datele Eurostat mai arată că una din două tinere românce încă mai stau cu părinţii, în timp ce, la bărbaţi, ponderea este mai mare, de 6 din 10, în scădere totuşi faţă de 2011, când 7 din 10 bărbaţi locuiau cu părinţii. Vârsta medie a adulţilor români care încă nu s-au mutat de la părinţi este de 28 de ani, cu 1,5 ani peste media europeană. Bărbaţii stau până la 30, femeile până la 26.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției