Tot mai multe persoane cu afecțiuni cardiovasculare

0
252

Astăzi, 4 mai, este ziua națională a inimii, ceea ce reprezintă un prilej de a atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de afecţiuni cardiovasculare. 

Am discutat cu reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență din Arad și am aflat că, în județul nostru, se află doar 22 de paturi destinate celor bolnavi pe linia de cardiologie. Momentan, sunt 11 persoane cu afecțiuni cardiovasculare, internate în spital.  

Un sondaj realizat de DSP Arad ne arată că, în anul 2019 s-au înregistrat 13.414 de cazuri de boli cardiace, în județ. În 2020, cazurile nu au crescut, dar nici nu au scăzut drastic. Astfel, numărul celor bolnavi a ajuns la 12.519, anul trecut. 

Arădenii suferă în tăcere, iar numărul celor care trăiesc cu boli de acest gen este cu mult mai mare, decât cel raportat, fiindcă majoritatea refuză să meargă la medic sau nu au finanțele necesare.

Rata de mortalitate standardizată din cauza insuficienţei cardiace cronice estimată pentru România (40/100.000 persoane) este de două ori mai mare decât în alte state din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu citat de Societatea Română de Cardiologie, conform cardioportal.ro.  

Conform unor date estimative, 4,7% din populaţia cu vârste peste 35 de ani a României suferă de insuficienţă cardiacă, reprezentând circa 560.000 de pacienţi. 
 
În această zi, tragem un semnal de alarmă asupra cetățenilor privin gravitatea bolilor cardiace și îi îndemnăm să se adreseze la timp la medic. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.