vaccinMedicii arădeni sunt tot mai îngrijoraţi din cauza scăderii drastice a ratei de vaccinare. Dacă în anii trecuţi rata de vaccinare în România atingea pragul de 99 %, între timp a ajuns sub 95%, adică sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Situaţia este însă cu mult mai îngrijorătoare la nivelul judeţului Arad, din mai multe motive. În primul rând, procentul de vaccinare este cu mult sub media naţională, iar apoi din cauza poziţionării geografice, Aradul fiind oraş de tranzit, expunerea la diferite boli este uriaşă. „Un simplu vaccin poate ţine departe numeroase boli ce ne ameninţă viaţa, fiind totodată şi unul dintre cele mai ieftine şi de succes tratamente pentru sănătate. Procentul de acoperire naţională a vaccinării era de 99% în România, în urmă cu câţiva ani. Din nefericire, multele informaţii care au apărut, în special prin intermediul internetului şi care nu au nici o valoare medicală, au făcut ca populaţia să refuze vaccinarea. Consecinţele acestor acţiuni ar putea avea efecte dramatice pentru populaţie. La un milion de oameni vaccinaţi există riscul ca unul singur să sufere din cauza efectelor adverse. Nevaccinarea lor va îmbolnăvi însă cel puţin o mie de persoane, iar alte 900 vor trăi în scaun cu rotile“, ne-a declarat dr. Gindrovel Dumitra, coordonator în cadrul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Programul Naţional de Imunizări cuprinde mai multe vaccinuri, al căror cost este susţinut de către statul român. Înainte de Revoluţie vaccinările din cadrul campaniei erau obligatorii. Acum însă părinţii sunt întrebaţi dacă acceptă să le fie vaccinaţi copiii sau nu.
Rata de vaccinare în judeţul Arad pentru BCG este de 98,35%. Împotriva Hepatitei B rata de vaccinare este de 90%, pentru Difterie – Tetanos – Tuse măgărească vaccinarea de abia acoperă 70 de procente, antipoliomielită este de 77%, iar împotriva rujeolei vaccinarea acoperă 84%.
Ţară cu risc de zbucnire a poliomielitei
„Noi medicii, le recomandăm categoric părinţilor să îşi vaccineze copiii. Rezultatele neacceptării vaccinării pot fi catastrofale. Din cauza scăderii ratei de vaccinare România a fost declarată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii ţară cu risc de izbucnire a poliomielitei. În acest moment Siria este principalul focar de poliomielită pentru întreaga lume. Aradul este cu atât mai expus cu cât este oraş de graniţă. În cazul călătoriilor în această ţară, riscul ca un copil să rămână paralizat este uriaş dacă acesta este nevaccinat şi intră în contact cu virusul“, a mai declarat dr. Dumitra.
Părinţii nu mai au motive de îngrijorare în ceea ce priveşte reacţiile adverse ale acestui vaccin. Din 2008 vaccinul antipoliomielită se administrează intravenos. Până atunci se administra pe cale orală, iar riscul de paralizie din cauza reacţiilor adverse era mai mare. În acest moment riscul paraliziei, prin administrare intravenoasă, este aproape nul. „Boala este considerată eliminată în Europa, însă nu eradicată. Riscul de reizbucnire a bolii există în continuare. Din cauza Pakistanului, Afganistanului şi a Nigeriei, unde rata de vaccinare a populaţiei este destul de slabă, iar focare de poliomielită există în continuare, boala nu poate fi eradicată“, susţine dr. Dumitra.
Medicii vor obligativitate la vaccinare
Faptul că vaccinarea nu mai este obligatorie începând cu anul 1989 nu reprezintă un câştig pentru starea de sănătate a populaţiei României. „Democraţia este înţeleasă greşit. În Statele Unite ale Americii şi Italia nimeni nu te întreabă dacă eşti de acord să îţi vaccinezi copiii. Este obligatoriu. În Ungaria, unde rata de vaccinare este de 99,90%, părinţii care refuză vaccinul pentru copiii lor îşi pierd drepturile sociale. De-a lungul vremii, datorită vaccinării, au dispărut boli precum variola sau difteria. Din cauza nevaccinării, în anul 2011 ne-am confruntat cu mai multe epidemii de rujeolă. Au murit două fetiţe, iar alţi copii au rămas invalizi după ce au făcut complicaţii, precum encefalita“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.

Recomandările redacției