România aduce forţă de muncă din Asia, din cauza lipsei acute de muncitori de la noi din țară. Străinii vin să lucreze în domenii precum HoReCa, construcții sau producție, iar unii dintre ei sunt angajați chiar de administrații publice locale. Costurile cu un muncitor străin pot ajunge la aproape 800 de euro, conform digi 24.

Pentru că la interviuri nu se prezentă cetățeni români, autorităţile  angajează muncitori din sudul Asiei.

Muncitor: Oamenii din această țară sunt foarte buni, iar salariile sunt mari. Salariul este de 2.000 de lei, plus cazare și mâncare gratis.

Muncitor: Aveam nevoie de un loc de muncă, iar salariul este unul foarte bun. Este mult mai mare decât salariul din Bangladesh.

Conducerea unei societăți intentionează să aducă în primăvara alți muncitori din afara spațiului comunitar european.

Dragoş Magearu, director general Gospodărire Urbană: Au fost foarte buni și ne-am făcut treaba destul de bine. O parte dintre ei au ales să plece, să își rezilieze contractele, dar vedem dacă la anul vom avea nevoie de forță de muncă din spațiul extracomunitar vom apela. De anul viitor vom alinia salariile, așa cum v-am spus, la salariile din domeniul construcțiilor, adică în jurul sumei de 3.000 lei plus sau minus.

Potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, cei mai mulți angajați din afara Uniunii Europeme vin din țări ca Turcia, Nepal, Sri Lanka sau India. Aceştia lucrează în construcții, HoReCa, transporturi și fabrici.

Corina Constantin – CEO companie recrutare: Statul român nu impune alte obligații angajatorului în afară de salariu, dar în înțelegerile cu statul exportator de forță de muncă, angajatorul trebuie să pună la dispoziție și o alocație de hrană. Și aici avem componenta tichetelor de masă, care se pliază foarte bine pe a acoperi această nevoie, precum și partea de cazare.

În funcție de numărul de persoane pe care le contractează, costurile se situează undeva în jurul a 575 până la 800 de euro, cost toal per angajat. Pentru anul acesta, Guvernul a stabilit că 100.000 de lucrători străini din afara Uniunii Europene pot fi angajați pe piața locală, dublu față de anul trecut.

Sursa digi 24

Recomandările redacției