Nici nu a început bine școala, în sistem clasic, că unii dintre elevii arădeni s-au și întors la sistemul online. Acum câteva zile, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spunea că elevii care au anumite contraindicații medicale pot continua să învețe online. ,,Pot cere să facă în continuare ore online, copiii care au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au „vulnerabilități” și prezintă certificat medical”, preciza acesta.  De asemenea, Cîmpeanu, spunea că teama excesivă de boală din partea părintelui sau a copilului, poate fi trecută în categoria „vulnerabilități”, astfel că acei copii pot rămâne în continuare acasă, să învețe online, iar școala este obligată să îi asigure accesul la educație.

Așadar, pot face în continuare ore online elevii care au contraindicații medicale pentru prezență fizică.  Este vorba despre elevii diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice. Cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.

De asemenea, elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la școală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților. Pentru aceștia conducerile unităților de învățământ vor asigura desfășurarea procesului educațional în sistem online.

Întrebat ce se întâmplă în cazul părinților care se tem să-și trimită copiii la școală, deși copilul este bine și nu are simptome, ministrul a răspuns: „Nu știu, eu aș încadra asta la vulnerabilități. Teama exagerată este o vulnerabilitate. Cadrul legal acesta este: simptome specifice de orice fel sau vulnerabilități sau motive întemeiate. Sunt convins că în școli va exista înțelegere”.

Până la începerea școlii în sistem clasic, foarte mulți părinți și elevi erau revoltați de faptul că nu se deschid școlile. Acum că s-au deschis, tot atât de mulți părinți preferă să-și țină copiii acasă. Se întâmplă asta în toată țara. Nici Aradul nu face excepție la acest capitol. La multe școli din oraș, elevii aduc adeverințe medicale prin care sunt scutiți de prezența fizică la ore. E adevărat că unele cazuri sunt reale, elevii având probleme de sănătate. Însă există si fobia unor părinți, de teamă că elevii se pot îmbolnăvii, sau pot îmbolnăvii pe cei din familie. Aceștia preferând să le procure adeverințe medicale. Mai ales, de când ministrul educației a precizat că această teamă se poate încadra la categoria ,,vulnerabilități”.

De la Inspectoratul Școlar Arad, aflăm, că la ora actuală în Arad ,,sunt 127 de elevi care desfăşoară activităţi didactice online datorită apartenenţei la grup de risc (adeverinţă medicală)”, ne explică Adriana Vădăsan.  Din sursele noastre, știm că în unele școli sunt tot mai mulți copii care își doresc să facă școală online, fiind mult mai comod pentru ei. Unii elevi, din clasele de liceu, spuneau  că purtarea măștii la cursuri le face rău și că revenirea la școală este pentru ei un stres, profesorii fiind mult mai severi decât la lecțile pe internet. Din acest motiv, mulți preferă să stea acasă, apelând cu succes la portița de scăpare numită ,,vulnerabilitate”

 

 

Recomandările redacției