Tot un fel de coplată, dar îi spune altfel

0
679

Prezentă la Arad, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a ținut să aducă lămuriri cu privire la proiectul de Ordonanță de Urgență postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, care presupune reintroducerea coplății. Ministra susține că proiectul nu vizează introducerea coplății pentru serviciile medicale de stat, ci introducerea în legislație a posibilității ca pacienții care vor să se trateze la spitale și clinici private să plătească mai puțin. Astfel, ei ar urma să nu mai suporte costurile integrale, ci doar diferența dintre tariful decontat de CAS și costul real al serviciului.

Nu este vorba despre o coplată, este mai degrabă o contribuție personală. Este vorba de o plată care se adresează zonei private. Pacienții care doresc să se trateze în unitățile private vor plăti diferența dintre tariful decontat de CAS și costul real al serviciului, la furnizorii privați aflați în contract cu CAS. Nu este o împovărare a pacienților. Până acum, ei plăteau costul unei zile de spitalizare la privat la 1.000 – 1.500 de lei. Am propus această modificare legislativă după consultări cu PALMED (Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private) pentru a scoate din zona gri aceste plăți pe care pacienții oricum le făceau. În momentul în care există un act medical pentru care CAS plătește o sumă, am preferat să scot din zona gri această situație. Se vor stabili niște limite maxime pe care privații nu vor avea voie să le depășească pentru anumite tipuri de servicii, a declarat Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care propune modificarea Legii 95/2006 a reformei în sistemului sanitar. Ministrul subliniază că proiectul urmăreşte o abordare legislativă unitară, care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privaţi aflaţi în contract cu CAS, cu plata de către asigurat numai a diferenţei dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CAS, cu informarea şi acordul în prealabil al acestuia.

Prin modificarea actualei legi, se urmărește: Prin modificările propuse prin acest proiect se creează cadrul legal astfel încât să se asigure contribuția personală a pacienților în vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic. Aceste modificări se impun întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin prezentul act normativ ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor.

Ministerul Sănătăţii nu intenţionează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat. Proiectul pus în dezbatere publică urmăreşte o abordare legislativă unitară, care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privaţi aflaţi în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenţei dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea şi acordul în prealabil al acestuia.

Persoanele asigurate vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate şi ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privaţi de astfel de servicii, pentru care cu acordul informat şi prealabil vor plăti numai diferenţa dintre tariful practicat de furnizorul privat şi tariful decontat din FNUASS. Este de menţionat faptul că în costul unui serviciu medical sunt cuprinse cheltuielile cu manopera medicală, medicamentele, materialele sanitare, utilităţile şi alte cheltuieli indirecte. Pentru furnizorii publici, din FNUASS, se decontează atât tariful serviciului medical, cât şi sumele pentru influenţele salariale, iar pentru furnizorii privaţi, se decontează numai tariful serviciului medical. Totodată, este de precizat şi faptul că pentru serviciile medicale acordate unui pacient român în străinătate (pentru situaţiile care nu sunt urgente şi pentru care pacientul a accesat în mod direct serviciul), din bugetul FNUASS se decontează serviciile la nivelul tarifelor din România, prevede proiectul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.