Noapte de vis pentru cele trei românce care au jucat în primul tur la Open-ul Australiei. Prima a intrat în scenă Sorana Cîrstea (38 WTA) care a întâlnit-o pe cehoaica Petra Kvitova (21 WTA). Având în vedere palmaresul favorabil, cu toții speram într-o victorie a Soranei, în ciuda statutului de favorită al Kvitovei, dar puțini își imaginau dimensiunile acestui succes. Jucătoarea noastră și-a zdrobit efectiv adversara cu un 6-2, 6-2 fără comentarii. Este al doilea an consecutiv în care Sorana o elimină pe Petra Kvitova de la Australian Open. E drept să consemnăm însă și faptul că jucătoarea din Cehia vine după o accidentare, care a ținut-o departe de competiții din luna octombrie până acum. În turul următor, Sorana Cîrstea o va întâlni pe slovaca Kristina Kucova (96 WTA).

A urmat apoi meciul Irinei Begu (58 WTA) cu franțuzoaica Oceane Dodin (85 WTA). Partida a fost mult mai complicată pentru jucătoarea noastră decât ar fi părut la prima vedere, Irina impunându-se în trei seturi (2-6, 7-5, 6-3), întinse pe parcursul a două ore și 37 de minute de joc. Românca a început slab meciul și, cu 18 greșeli neforțate, a pierdut categoric primul set. Începutul celui de-al doilea este mai bun însă la 3-1, jucătoarea noastră are o cădere bruscă și Dodin face 3-5 și are trei mingi de meci pe serviciul său. Irina rezistă fantastic mental însă, le salvează pe toate și egalează scorul la seturi. A fost probabil momentul psihologic al meciului. Chiar dacă românca va pierde primul game din „decisiv“, se dovedise deja că astrele sunt cu ea astfel că încrederea era la cote foarte mari. Ca urmare a servit foarte bine, a fost calmă, a dus-s pe franțuzoaică permanent în zonele de teren care-i conveneau și până la urmă a terminat victorioasă. În turul II, adversară îi va fi belgianca Elise Mertens (64 WTA).

În sfârșit, pe când zorii se revărsau în țară, Simona Halep (15 WTA) a intrat în scenă pentru partida cu poloneza Magdalena Frech (24 WTA). A fost un meci rezolvat „din experiență“ parcă de Simona, care n-a forțat decât atunci și cât a fost nevoie pentru a prelua și apoi menține controlul jocului. Ajungând rapid la 5-2 în primul set, românca i-a lăsat o mică ușiță polonezei pentru a întrezări lumina însă i-a închis-o brutal în nas după ce adversara obținuse un break care o făcea să spere că soarta primului set poate fi întoarsă. Jucătoarea noastră s-a relaxat puțin în debutul celui de-al doilea set când își pierde serviciul și Froch conduce cu 1-3. Lucrul acesta parcă a dezmorțit-o pe Simona care nu doar că a început să răspundă întrebărilor tot mai insistente ale adversarei dar a și preluat controlul interogatoriului pe care l-a finalizat clar după o oră și 30 de minute cu 6-4, 6-3. „Am avut emoții, mereu e greu în primul tur. Important este că am câștigat și asta mă face fericită. Emoțiile au fost cauzate de accidentările de anul trecut, ceea ce m-a făcut să nu am încrederea la cel mai înalt nivel. Voi încerca să joc mai bine în următorul meci“, a declarat Halep la finalul partidei.

Recomandările redacției