IMG_2169    IMG_2221 IMG_2226 IMG_2335 IMG_2338La finele săptămânii trecute, comuna Almaș a fost – vreme de două zile, în mare sărbătoare. Sărbătoare a fost și pentru locuitorii  din locali­tățile învecinate care au fost invitați să participe la evenimemtele organizate de almășeni.
Târgul Cilului a deschis programul sărbătorii
Sărbătoarea a debutat în satul aparținător Cil unde s-a organizat un târg expozițional de animale, târg la care au participat – aducându-și cele mai frumoase animale din gospodărie – toți crescătorii de animale ai comunei Almaș – rIMG_2186espectiv din satele aparținătoare Cil, Rădeşti și Joia Mare. Au putut participa, de asemenea, și crescători din alte comune învecinate. IMG_2188În urma jurizării, cele mai frumoase exemplare au fost pIMG_2181remiate cu o diplomă și cu premii în bani.
Alături de cunoscutele animale domestice – bovine, cabaline, por­cine, păsări – au putut fi admirate și exemplare de pisici precum și de broaște țestoase.
În deschiderea târgului de la Cil, primarul comunei, Teodor Avram le-a adresat tuturor celor prezenți urări de bun venit, precizând că „Târgul Cilului este deja la a IX-a ediție și faptul că este atâta lume aici înseamnă că este apreciat“.  A anunțat apoi comisia de evaluare a celor mai frumoase animale domestice dar și din alte specii care au fost aduse la târg. Drept urmare co­misia și-a intrat în drepturi eva­luând animalele prezentate și sta­bilind premianții.
A mai fost organizată și o tom­bolă specială, norocoșii câștigători primind diferite obiecte de uz casnic și unelte. La terminarea manifestării primarul i-a invitat pe cei prezenți la o gustare mai aparte: o porție de „gulaș cilănesc“.
„Am pregătit gulaș, peste 600 de porții, de aceea știu, du­pă cum s-au consumat porțiile de mâncare, că au fost în jur de 700 de persoa­ne. Asta deoarece pe lângă gulașul cilănesc au mai putut fi ser­vite și alte gustări pregătite de comercianții pre­zenți: carne la grătar, cârnăciori fripți dar și băuturi răcoritoare și apă minerală. Cei ce s-au simțit în putere au putut degusta tradi­ționala noastră țuică dar și băuturi mai slabe precum berea; totul după gustul și buzunarul fiecăruia“.
Nu a lipsit de la sărbătoare primarul din Bârsa – Avram Ciev, care a venit însoțit de… ansamblul  „Druscele“ și taraful „Aldeșteana“ care au încins o petrecere ce a ținut până târziu.
„Vom avea focuri de artificii în amândouă zilele sărbătorii. Să știe unii politicieni că nu «ard» bani publici cu artificiile; sunt banii primarului, viceprimarului și a consilierilor locali. Am ținut să spun asta pentru că mi s-a reproșat, așa, mai pe departe“ – a adăugat primarul din Almaș.
Focul de artificii care a fost la Târgul Cilului a luminat tot satul ca ziua, în toate culorile, timp de câteva minute bune.
Unii bătrânii se bucurau alături de copii. „Bine că totuși încă se mai gândește cineva și la noi, bătrânii, care nu ne putem duce prin alte părți. A fost ceva foarte frumos: ne-am bucurat noi bă­trânii, dar copiii! Ce să mai zicem decât să-i dea Dumnezeu sănătate primarului nostru!“ – a spus unul dintre ei.
Festivalul de Fanfare și Nedeia almășană
În cea de-a doua zi a sărbătorii s-au derulat alte două acțiuni deo­sebite, cu numeroase ediții la activ. Astfel, Festivalul de Fanfare a ajuns la ediția a X-a iar Nedeia almășană a ajuns la ediția a IVX-a, amândouă având loc în ziua de duminică, pe platoul Pieții Agroalimentare din Almaș, centrul de comună.
Profitând de un moment de pau­ză, i-am solicitat primarului Teodor Avram să facă o scurtă enumerare a realizărilor cu care se mândrește, acum, la ceas de sărbătoare.
„Nu știu dacă e momentul, dar e bine să le amintim cetățenilor ce avem acum. Cei care vin în comuna Almaș – vorbim de toate satele, văd diferența. Ați văzut cum arată satul Joia Mare: străzi asfaltate, un nou Monument al Eroilor, un parc pentru copii. La mine, prioritar este… fiecare sat; mă refer la utilități: apă, canal.  Ce vreau să facem, până la întâi septembrie, este demararea asfaltării unei străzi din satul Cil și una în satul Rădești iar în Almaș facem un drum agricol. Preconizăm să terminăm podul la Catana – pentru că este important să descongestionăm trafiul de pe DN pe o stradă paralelă. Eu mă zbat de vreo trei ani; probabil dacă aveam mai multe fonduri și nu trebuia să dau bani la Guvernul Ponta, bani care ni s-au dat de guvernul Ungureanu. Suntem așa văzuți ca și când i-am fi folosit banii pentru noi, personal. Eu cu banii care îi dau puteam asfalta două străzi în Almaș. În 2015 prioritare vor fi aceste două străzi din Almaș și facem tot posibilul să dăm și banii înapoi dar și să nu stagnăm cu alte lucrări la nivelul comunei. Acestea-s prioritățile și cu primarul în frunte, cu vicele, cu muncitorii noștri realizăm lucrări precum: stațiile de autobus, reabilitări de fântâni, repa­rații la poduri – toate le facem cu echipa noastră. Dacă le adunăm pe toate, sunt la nivel de mare investiție“ – a încheiat primarul.
Spectacolul ce a urmat a fost compus din recitalul Fanfarelor Reunite din comuna Almaș și a Fanfarelor Bisericii Ortodoxe din Buteni după care a urmat un program de dansuri și cântece populare. Au evoluat ansamblurile: „Pădureanca“ din Chisindia, „Aldeșeana“ din Bârsa, „Doina Crișului“ din Ineu, „Junii Zărăndani“ din Pleșcuța – însoțiți de primarul lor și mai apoi grupul vocal „Ineoanii“.
Premiații de la Târgul Cilului
Conform regulilor competiției de la Târgul Cilului, cine câștigă concursul având cele mai frumoase ani­male și un efectiv mai numeros, va primi o talangă. Această talangă va fi păstrată de câștigător timp de un an. Anul trecut a câștigat-o Nicolae Ancateu din Cil – animalele lui fiind considerate cele mai frumoase. Anul acesta  gospodarul Nicolae Ancateu a câștigat din nou concursul, deci și talanga. Au fost premiați: Nicolae Ancateu – la efectiv și exemplare frumoase, Petru Farcaș din Joia mare – tot la bovine, Ionel Tomuța – la cabaline, Ionică Cimpoier din Iacobini, Gheorghe Dașcău din Almaș.
La sărbătoare au fost prezente numeroase oficialități precum: Nicolae Ioțcu – președintele Consi­liului Județean Arad, Adrian Țolea – vicepreședintele Consiliului Jude­țean, Dorina Rodica Chambre – consilier județean.
Programul s-a încheiat cu un foc de artificii care a luminat Almașul timp de câteva minute, spre bucuria tuturor: copii, oameni maturi și vârstnici, deopotrivă.
Cea mai vârstnică femeie din comună
Pe nană Florica Florea o cu­noaște toată comuna, mai ales că a fost moașa satului o grămadă de ani. Nu de mult a împlinit frumoasa vârstă de … 98 de ani. Cu ocazia Târgului Cilului primarul comunei Teodor Avram a hotărât să-i facă o surpriză. I-a făcut o vizită și i-a dăruit un cadou simbolic alături de sincere urări de sănătate și viață lungă venite din partea întregii comunități.
Ne alăturăm și noi acestui frumos gest și-i adresăm nanei Florica tradiționala urare „La mulți ani!“.

Recomandările redacției