Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad recomandă cetăţenilor să efectueze examenul trichineloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consum propriu.  Asta pentru a preveni infestarea cu Trichinella spiralis.  „Examenul trichineloscopic se poate  efectua la toate Circumscripţiile Sanitare Veterinar din localităţile judeţului şi la  Circumscripţiile  Sanitare Veterinare si ptr. Siguranţa Alimentelor din municipiul Arad (hala din piata Mihai Viteazu si Circumscripția Sanitară Veterinară din piata Catedralei) şi oraşele din judeţ: Lipova, Pâncota, Curtici, Sebiş, Nădlac.  Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie va fi utilizată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea. Comercializarea porcilor din exploataţiile nonprofesionale se va face din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului. În această  situaţie, mişcarea animalelor se va face numai însoţite de Formulare de mişcare a animalelor şi Certificate Sanitar Veterinare“, a precizat dr. Viorel Agud director executive la DSVSA  Arad. Crescătorii de porci și cei care sacrifică în gospodărie au obligația de a anunța medicul veterinar de orice modificare de comportament al animalelor ce urmează a fi sacrificate sau dacă există modificări ale organelor interne. Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor verifica modul de respectare a normelor privind protecţia animalelor în timpul sacrificării. Comercializarea porcilor în alte locuri şi prin alte mijloace decât cele menţionate se sancţionează cu amendă contravenţională conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, deţinătorii animalelor sacrificate trebuie să prezinte medicului veterinar o probă care să fie reprezentativă ( în cantitate de aproximativ 150  grame) şi crotalia animalului sacrificat. Probele vor fi prelevate din musculatura striată (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală). În perioada 01-31.12.2019, fiecare Circumscripţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiu şi oraşe va asigura serviciu de permanenţă, de luni până sâmbătă între orele  8,00-17,00 şi duminica între orele 8,00-12,00. La sediile respective vor fi afişate numele persoanei care asigura permanenţa şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.  „De asemenea, recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziţionează carne şi produse din carne sa o facă numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar evitând cumpărarea  de la persoane necunoscute care nu pot dovedi provenienţa cărnii şi a produselor din carne pe care le comercializează. Recomandările sunt valabile și pentru băuturile alcoolice si nealcoolice. Sfătuim cetățenii să nu cumpere băuturi alcoolice de la persoane necunoscute pentru a evita ce acestea sa fie contrafăcute și în consecință toxice“, a conchis dr. Agud.

Recomandările redacției