•  Interviu cu Mihaela Banci, primarul comunei Hălmăgel

Comuna Hălmăgel este așezată la limita județelor Arad, Alba și Hunedoara. Hotarul cu județul Alba este Muntele Găina, locul devenit celebru pentru Târgul de Fete pe care-l găzduiește în fiecare an.
Hălmăgelul este o comună cu oameni harnici. Mulți au lucrat în mină, mai puțini în exploatarea forestieră, dar majoritatea au trăit din roadele date de pomii fructiferi. Agricultură nu se prea putea face nici în trecut, nu se prea poate face nici acum, din cauza solului. Oamenii se aprovizionează și acum cu cereale din Banat, dând la schimb fructe și cartofi.  Pentru a afla mai multe despre această comunitate locuită de oameni gospodari, ne-am adresat primarului Mihaela Banci, care a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu.
– Stimată doamnă primar, ce ne puteți spune despre comunitatea pe care o conduceți? Dacă ar trebui să-i caracterizați pe locuitorii comunei, cum i-ați caracteriza?
– Fără doar și poate, cetățenii comunei noastre sunt oameni harnici. Acest lucru se poate vedea din stradă, cu ochiul liber. La fiecare casă există câte o mașină și mai puțini, este adevărat, au tractoare, dar sunt oameni care se descurcă.  Avem și pensionari, oameni pensionați din Întrerprinderea Minieră, majoritatea, și alții de la Întreprinderea Forestieră.
– Având în vedere că dumneavoastră proveniți din învățământ, aș dori să știu cum vi se pare administrația. Cum vi se pare munca de la Primărie?
– Da, aveți dreptate, provin din învățământ. Munca din administrație nu mi se pare grea. Totul este să fii corect și să asculți doleanțele cetățenilor, să dai dovadă de seriozitate, iar oamenii să nu trebuiască să stea jumătate de zi la ușa biroului pentru o simplă semnătură.
– Nu vă mai întreb de asfaltări de drumuri. Știu că stați bine la acest capitol. Nu vă mai întreb de căminele culturale. Știm că toate sunt modernizate în satele aparținătoare…
– Este adevărat. Despre cămine pot să vă spun că în toate căminele din satele aparținătoare am făcut și bucătării, pentru că erau necesare având în vedere diferitele activități care sunt organizate, cum ar fi boteze, nunți, pomeni,  onomastici și altele.
– … Aș vrea să vă întreb despre proiecte.
– Dacă avem proiecte? Evident că avem. Avem un proiect pe PNDL, pe fonduri guvernamentale. Am semnat și contractul de finanțare pentru modernizarea străzilor din Hălmăgel. Urmează să se asfalteze 4,4 kilometri de străzi, urmând ca și alte lucrări să intre pe făgaș la primăvară.
– Despre olarii de la Hălmăgel și Târnăvița ce ne mai puteți spune? Vă întreb acest lucru având în vedere că olarii de aici erau renumiți, cu atât mai mult cu cât înainte de Revoluție exista o secție de olărit la Târnăvița care lucra și pentru export.
– Pe vremuri erau familii întregi care se ocupau cu olăritul și trăiau din olărit. Din păcate, această meserie a cam dispărut. A mai rămas un tânăr care se ocupă cu așa ceva, dar nu știu în ce măsură.
– Având în vedere că au mai rămas doar câteva zile până la Crăciun și având în vedere faptul că la Hălmăgel se pune un mare accent pe tradiție, aș vrea să vă întreb cum ați așteptat Caravana Tradițiilor de Iarnă?
– În primul rând aș vrea să vă spun că am împodobit comuna și că fiecare gospodărie așteaptă cu nerăbdare marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Am așteptat Caravana Tradițiilor de Iarnă cu un program frumos de colinde susținut de colindători din Sânicolau Mic, program desfășurat în biserica ortodoxă.

Un primar de nota 10
La sfârșitul documentării pe care am făcut-o la Hălmăgel, am vrut să luăm pulsul localității, să vedem cum este percepută Mihaela Banci în comunitate.  „Avem un primar de nota 10. Asta e tot ceea ce vreau să spun”, susține T.G. „Mai sunt destui care speră să ajungă pe scaunul ei. Sunt doar visuri. Nu știu de ce nu se uită în jur să vadă ce a realizat doamna primar și să se gândească apoi dacă pot face și ei la fel. Alții nici măcar nu au visat să facă ceea ce a făcut doamna primar. Unde mai pui faptul că atunci când ajungi la ușa biroului său, te întreabă imediat ce problemă ai și ți-o rezolvă urgent”, a continuă V.L., o localnică care are și ea doar cuvinte de laudă la adresa edilului-șef.

Invitație la Căminul Cultural
După concertul de colinde desfășurat la biserica ortodoxă, primarul Mihaela Banci le-a oferit copiilor câte un Moș Crăciun de ciocolată. Participanții au fost apoi invitați la Căminul Cultural, la o masă de pe care nu a lipsit vinul cald, jumările, cârnăciorii și nici răcoritoarele, lucru apreciat așa cum se cuvine de toți cei prezenți.

Recomandările redacției