„Totul este să vrei să faci câte ceva, după posibilități, pentru oameni“

0
585

primar Silindia Rovin M IMG_3990 IMG_3992 IMG_3996Așezată într-un peisaj de poveste, comuna Șilindia a cunoscut în ultimii ani o „trezire la viață“, realizările inițiate și ges­tionate de primarul Rovin Mariș putând fi văzute la fiecare pas. Comuna are cinci sate: Șilindia – centru de comună, Camna, Iercoşeni, Luguzău şi Satu Mic. Actuala echipă este în continuă mișcare: primarul mereu prins în acțiunile inițiate iar viceprimarul Gheorghe Gondor supraveghind, de regulă, realizarea unor activități gospodărești curente făcute cu beneficiarii ajutorului social conform Legii 416 – „socialii“, cum li se zice la sate.
Discuția purtată cu primul edil din Șilindia s-a axat pe realizările și proiectele ultimei perioade de timp.
– Cum apreciați că ați început acest an și cum a fost pentru comună anul trecut, domnule primar?
– Păi aici, la noi, sunt multe de făcut. Am avea nevoie de bani mulți ca să putem realiza unele obiective necesare pe care ni le-am propus. Ne întindem însă cât ni-i plapuma, deci câți bani avem. Despre anul 2014 pot spune că pentru noi a fost un an destul de bun. Am pietruit drumurile și străzile – unde a fost cazul, în fiecare sat. Și dacă vorbim de sate, la Camna – unde-s peisaje super­be, au venit mulți și și-au construit case de vacanță; unii de la temelie, alții au renovat case vechi. Avem aici – pe lângă ro­mâni, chiar și străini: francezi, italieni. Unii francezi au făcut și investiții în diferite domenii tradiționale, precum creșterea bivolilor, ceea ce spune că e o zonă bună pentru toți. De aceea vrem să încurajăm turismul: na­tura e superbă, mâncarea naturală, tradițiile frumoase, obiec­tive de   vizitat, doar să le facem cu­noscute.
– Cum apreciați bugetul acestui an, sunteți mulțumit de el?
– Da, sunt. Și noi, comunele mici și mai sărace avem dreptul la un sprijin care să ne permită utilități specifice civilizației contemporane. Și să știți că și acum știm să drămuim fiecare leuț. Totul este să vrei să faci câte ceva, după posibilități, pentru oameni.
– Enumerați-ne câteva lucrări ce le aveți în vedere.
– Da, avem câteva: am început lucrări la un drum agricol, proiect benefic pentru comună ce prevede amenajarea lui pe 3 km. După finalizarea lui vom începe un altul: din Satul Mic până la șoseaua principală ce duce la Târnova, pe 2,5 km.
Mai avem în vedere și alte acțiuni: vrem să înlocuim tâmplăria clădirii Primăriei – geamuri, uși; o extindere a Căminu­lui Cultural din Șilindia – spațiul actual este mult prea mic față de numărul localnicilor, mai ales la evenimentele culturale.
Realizăm lucrări de toaleta­rea zonelor publice, din jurul unor clădiri ce nu mai sunt utilizate – școli închise datorită numărului insuficient de copii. Se acționează sub supravegherea vice­prima­rului Pavel Gheorghe Gondor.
Aprecieri pozitive
Localnicii apreciază efortu­rile primarului și ale echipei sale; deși nu sunt prea vorbăreți, aprecierea se vede și din atitudinea lor când se vorbește de asta. „Păcat că nu l-am avut pe domnul Rovin primar de mai demult: altfel ar fi fost. Uitați-vă numai la parcul din Centru: modern, frumos, curat, cu dotări ca la oraș. Apoi drumurile… Să fi văzut  cum arăta comuna Șilindia înainte…“ – preciza hotărât un localnic întâlnit chiar în fața Primăriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.