Chiar dacă arşiţa a fost atotcuceritoare, lumea a venit cu mic cu mare la „Praznicul de Pită Nouă“ de la Beliu. Unii oameni au sosit şi de la sute de kilometri distanţă pentru a cinsti tradițiile locului.

Ca de obicei, locul de desfășurare a manifestărilor a fost Pădurea Dumbrava. O scenă foarte frumos amenajată cu ferigi, cununi de spice și colaci de „pită nouă“ era flancată, maiestuos de niște stejari seculari. Care, sub protectoarele lor ramuri, ofereau umbră și un plăcut sentiment de protecție, de apartenență la acel loc. Manifestarea de la Be­liu a început în fața Primăriei unde s-au strâns o mulțime de ansambluri îmbrăcate în port popular specific zonei din care au venit. Publicul prezent a putut vedea o „explozie“ de culoare.

Și, dacă tot eram în fața Primăriei și am observat că lucrurile s-au mișcat în bine față de ultima noastră vizită, l-am abordat pe primarul Emanuel Coraș. Acesta a spus: „Am finalizat câteva obiective, printre care asfaltări, pe strada Morii, spre stația de epurare în zona cimitirului. De asemenea, s-au făcut lucrări de reabilitarela Liceul Tehnologic Beliu, reabilitarea școlii primare Vasile Goldiș, am realizat canalizarea în mare parte și, de asemenea, avem și finanțare pentru aceste investiții. Aș mai amininti și lucrările pe care le vom face la Căminul Cultural, dar șși la Dispensarul uman din Beliu. Toate acestea au finanțările aprobate și vor fi finalizate în scurt timp. De la anul și obiectrivul Piața va intra în modernizare“.

Din fața Pri­mă­riei, întregul alai de sărbătoare s-a îndreptat spre Pădurea Dumbrava, mulțimea străbătând o distanță de peste 1,5 kilometri, pe o căldură sufocantă. Însă bucuria sărbătorii a dat tuturor o nebănuită energie, astfel încât drumul până la scena amenajată, li s-a părut oamenilor foarte ușor. În faţa convoiului mergea o formație care flutura un steag tricolor. Odată ajunși la scenă, preotul paroh din Beliu a rostit o rugăciu­ne, după care primarul comunei, le-a urat un cuvânt de bun venit tuturor participanților la sărbătoare. „Se știe că sărbătoarea «Praz­nicul de Pită Nouă» este cea mai veche din județul nostru. După primul război mondial aceasta nu s-a mai putut ține pentru că au pierit cinci generații de feciori pe front. Doar după anul 1970 acestă frumoasă tradiție de la noi a început să reînvie. Iar noi, cei de acum, trebuie să ducem tradiția mai departe“, a spus Emanuel Coraș.

Și că acest eveniment este unul cu un mare ecou, stă marturie și faptul că oamenii din tot județul, dar și din cele învecinate ori chiar de mai departe , vin la Beliu cu plăcere. Iar cu timpul, pe lângă sărbătoarea în sine, s-au dezvoltat și activitățile de târg popular, în care doritorii pot vedea și cumpăra de toate. La ediția din acest an au participat și o serie de parlamentari arădeni printre care îi amintim pe: deputații Eusebiu Pistru și Florin Tripa, senatorul Ioan Cristina. De asemenea, au fost prezenți și primarii care au însoțit ansamblurile venite la Beliu. Printre ei, Duțu Căprar de la Șicula și Avram Ciev de la Bârsa , care a venit împreună cu formația Druscelele din Bârsa. Cascada de dansuri a început cu ansamblul „Spicul grâului“ din Beliu, care îl are ca instructor pe inimosul dascăl Teodor Sebeșan. Au fost prezentate multe dansuri de fete precum Mărunțica, Ardeleana, dar și o serie de jocuri din Bihor. A mai performat formaţia „Codrenii“ din Groşeni, „Păstrătorii tradiţiilor“, din Şicula care-i au ca instructor pe Aurel Rezban. Ansamblul „Druscelele“ din Bârsa, împreună cu solista Roberta Tomşa, a fost însoţit de primarul Avram Ciev. Mult apreciată a fost şi evoluţia Vlăduţei Lupău şi al lui Ovidiu Homorodan. Şi fiindcă orele se scurgeau pe cei de faţă i-a apucat foamea şi setea. Standurile cu grătare, mici, plăcinte, sucuri şi îngheţată au fost luate cu asalt de către spectatori. Şi uşor, uşor, o zi minunată, de sărbătoare s-a dus, precum o clipă, pe scena din Pădurea Dumbrava din Beliu. Oamenii vorbeau deja despre noua ediţie. Iar asta este un semn clar că „Praznicul de Pită Nouă“ face deja parte din viaţa oamenilor locului.

Recomandările redacției