Toamna și-a revărsat adierile blânde peste obștea monoroștenilor, într-o încununare a hărnicieni și dăruirii. Duminică, 4 septembrie, s-a marcat ridicarea așezământului cultural în localitatea Monoroștia, obiectiv așteptat de locuitorii zonei. La eveniment au participat reprezentanții administrației Bârzava, dar și invitați din Arad și din zonă.
Evenimentul a debutat cu o slujbă de maslu la Biserica Ortodoxă Monoroștia, al cărui paroh este preotul Butar Pascu. Procesiunea a fost organizată în preajma sărbătorii de Sfînta Maria – Născătoarea de Dumnezeu și Ocrotitoarea bisericii și credincioșilor locali, astfel că, ceremonialul a fost unul cu atât mai deosebit.  Cinstirea a fost onorată de un sobor de preoți ai comunei, asistați de un numeros grup de credincioși.
Alaiul a pornit apoi de la biserică spre localul de școală, în al cărui perimetru a fost costruită sala de evenimente.
În asistența unui public numeros a avut loc cinstirea edificiului. A urmat un discurs al conducerii administrației locale. Edilul Bârzavei Gabriel Faur a adus mulțumiri tuturor factorilor implicați și a urat monoroștenilor să folosească locul cu bucurie. „Piatra de temelie a acestui edificiu a fost pusă de către un localnic – Ion Goncean, iar lucrările au fost finalizate cu simț de răspundere de către echipa managerului Ion Ștefănescu. De acum, localnicii vor avea locul potrivit unde să-și desfășoare evenimentele deosebite din viață, la ei acasă. Aici pot fi organizate orice fel de evenimente din viața comunității“, a spus primarul Bârzavei, Gabriel Faur.
Program artistic pentru toți locuitorii zonei
Cum putea continua evenimentul, dacă nu cu momente artistice deosebite de tradiție populară. Tinerii și nu numai au deschis lada de zestre a străbunilor și au îmbrăcat cu mândrie straiele acestora, pentru a pune în valoare frumusețea cântecului, jocului și portului popular. Au bucurat asistența cu cântec și joc, artiștii membri ai ansamblului „Cununa Sânzienelor“ din Bârzava. Tinerii au fost conduși cu dedicare de dascălii Viorica și Petru Leric. „Au adus zâmbetul pe buzele celor prezenți încântându-le sufletele. Multora le-au stârnit plăcute amintiri“, a apreciat Gabriel Faur.

Numele ansamblului popular vine de la sărbătoarea Sânzienelor care s-a ținut prima dată chiar în urmă cu mai bine de 30 de ani, printr-o sărbătoare câmpenească la Andreasca, pe Valea Monoroş­tiei. Bârzava s-a înfrăţit cu românii din Banatul Sârbesc care au fost ani la rând oaspeţi la această sărbătoare.
Cuvinte de laudă pentru așezământul cultural a avut și actualul dansator Eugen Huțiu, care a adus mulțumiri primarului Gabriel Faur, pentru edificiul cultural dăruit monoroștenilor.
A urmat o petrecere, cei pre­zenți prinzându-se într-o horă ță­rănească. Tinerii din comună au petrecut până în zori. Muzica a fost asigurată de Codruț Drăgan.
„Lucrările de amenajare a așezământului cultural s-au des­fășurat pe perioada a doi ani de zile. Investiția s-a ridicat la 250.000 de lei și a fost susținută exclusiv din bugetul lo­cal al administrației locale. Spe­răm ca locuitorii să se bucure de acest așezământ construit cu multă dăruire“, a spus edilul comunei Bârzava, Gabriel Faur.
Obiectivele turistice și investițiile noi se îmbină
Bârzava are o serie de obiec­tive turistice, religioase și culturale, care sunt puse în va­- loare mai mult odată cu inves­tițiile noi derulate de administrație.
Biserica de la Monoroştia
În 1890 a fost adusă o biserică de lemn de la Căpâlnaş. Biserica a ars în 1967. Actuala biserică datează din anul 1971. În Bârzava, Monoroştia şi Căpruţa se găsesc vechile şcoli unde au învăţat şi încă învaţă generaţii întregi de români.
Zona fosiliferă Monoroştia
Se află situată pe versantul Văii Monoroştia, în apropiere de sat. Aici se păstrează fosile de moluşte din Ponţianul Mediu ce dovedesc faptul că această zonă în trecutul îndepărtat a fost aco­perită de apele mării, dar, datorită eforturilor de cutare, regiunea s-a ridicat, devenind uscat.

Recomandările redacției