Seleușul și-a serbat ziua chiar în weekendul trecut, localnici, precum și arădeni din alte zone având parte de un eveniment deosebit. Dacă în trecut, sătenii veneau la nedei, ori la rugi, în aceste zile, în zona noastră se organizează praznicele tradiționale și zilele comunelor. Așadar, duminică, 18 august, Zilele Seleușului au adunat un public numeros, la sărbătoarea câmpenească tradițională. „Chiar dacă acum se numesc «zilele comunei», am păstrat vii tot aceleași obiceiuri și tradiții ca odinioară. Și acestea vor trebui să dăinuie“, a spus edilul Seleușului, Cristian Branc.

„Un gospodar nu are timp să stea la masă“

De Zilele comunei Seleuș, primarul Cristian Branc a fost implicat direct în organizare, ocupându-se de oaspeți ca și cum i-ar găzdui chiar la el acasă. „Păi, gazda nu se pune la masă. Supraveghează felul cum sunt tratați musafirii și rezolvă orice problemă, dacă se întâmpină dificultăți în procesul de organizare“, a spus edilul șef.

Primarul Cristian Branc a vorbit despre ce înseamnă Zilele Seleușului pentru sine, precum și pentru comunitate. „Atât pentru mine, cât și pentru localnici înseamnă o zi de întâlnire, în care putem vorbi despre ce se întâmplă în comunitate. De asemenea este o zi de relaxare, de voie bună și bucurie pentru cetățeni. Se mai deconectează oamenii de la programul lor și asta contează mult. Își descrețesc frunțile și își spun păsurile. Întotdeauna suntem atenți să vedem dacă sunt și probleme noi. Ca primar m-am bucurat să fiu în mijlocul lor. Suntem ca într-o mare familie!“, a povestit primarul.

Scena pe care s-a organizat spectacolul a fost atent pregătită, iar spectatorii au avut bănci ca să urmărească comod spectacolul. La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai administrației județene – CJA și politicieni locali.

De zilele comunei, pe scenă au urcat ansambluri și soliști veniți din alte colțuri ale județului, precum și din afara Aradului – să prezinte publicului tot ce e mai frumos din tradiții.

Ansambluri și soliști renumiți

Pentru început, pe scenă au urcat ansambluri de dansuri: „Busuiocul“ seniori și juniori, din Sântana și trupa „Mini Azur”, alături de trupa „Azur” din Pâncota. Mai apoi, publicul a avut parte de momente deosebite, la reprezentația ansamblului folcloric „Mărginimea“ din Sibiu. Acest ansamblu compus din membri îmbrăcați în costume autentice a prezentat mai multe dansuri din diferite zone. Publicul i-a apreciat mult.

După taraful de copii din Seleuș a urmat de renumita orchestră „Rapsodia“ Arad, cu soliștii Roberta Selagea, Ioana Luguzan, Vlad Șerban, Ioan Surdu, Daniela Dudaș și Daniela Han. Mai poi, cei prezenți i-au putut vedea pe cei din ansamblul sârbesc „Sfântul Sava“ din Sânnicolau Mare, județul Timiș. Programul a continuat cu un concert al solistei Neda Ukraden.

Cei din Seleuș au fost instruiți de coregraful Andrei Șandru, care pune mult suflet în ceea ce face alături de cei pe care îi instruiește.

Soliștii și reprezentanții ansamblurilor participante au fost recompensați cu diplome și flori, în aplauzele publicului.

Localnicii și cei de prin alte părți au putut servi produse gastronomice tradiționale: mititei, grătare, frigărui, răcoritoare și spirtoase, după bunul plac. Vremea a fost excelentă pentru petrecere.

Localnicii se mândresc cu aspectul comunei

Locuitorii sunt mulțumiți de realizările primarului Branc și au apreciat mult spectacolul organizat duminică. „Păcat că nu mai sunt la fel de mulți patrioți câți erau în trecut. La unele petreceri se ascultă manele și nu muzica poporului nostru. Iar un popor fără tradiție se pierde. Este bine că păstrăm tradițiile ca mai de mult“, a spus un localnic aflat la Zilele comunei Seleuș.

Localnicii se mândresc cu localitatea lor, întrucât s-a dezvoltat mult. „Trebuie să o spunem pe cea dreaptă: nu este primar ca al nostru din Seleuș, om «copt» – cum spunem noi, cu experiență în administrație. Cel de la Pâncota nu are așa rezultate, în timp ce, la noi se văd cum intri în localitate. Toată lumea poate vedea ce străzi avem, cum arată centrul comunei, cum sunt satele aparținătoare. Așa că, după munca primarului cu experiență se văd rezultate!“, a spus un alt localnic.

 

Recomandările redacției