pomana

Evenimentul a devenit un obicei

Un concurs tradiţional de pomana porcului, organizat la Pecica a fost imortalizat de membri FotoClubPro Arad. Acţiunea, organizată pentru al cincilea an consecutiv a fost pregătită de Primăria Oraşului Pecica. S-au pregătit diverse specialităţi culinare şi s-a discutat despre un proiect transfrontalier de promovare a produselor tradiţionale.

 

Paisprezece porci de peste o sută de kilograme au fost sacrificaţi la prima oră a zilei, iar zeci de măcelari pricepuţi din  Pecica, Turnu, dar şi din Ungaria, din partea unor localităţi cu care oraşul are o bună colaborare, s-au pus pe preparat cârnaţi, caltaboşi şi jumări, care mai de care mai gustoase. În final, toate preparatele au putut fi gustate gratuit de vizitatori.

Început în cadrul unui proiect transfrontalier, acest eveniment a devenit un obicei, având ca scop  promovarea tradiţiei gastronomice.

 

„70 de măcelari din 14 echipe au intrat în concurs. Zece echipe sunt din România şi patru din Ungaria. Din aproximativ 500 kilograme de carne curată s-au preparat cârnaţi şi caltaboşi“, a spus Petru Antal, primarul oraşului Pecica.

 

În premieră, pe lângă produsele preparate la pomana porcului, în patru ceaune s-a pregătit şi tocană din carne de bivol, care a fost degustată de public la prânz.

 

Juriul a desemnat cele mai bune produse fiind punctuate atât aspectul, cât şi gustul.  Organizatorii au decis ca acest concurs să se desfăşoare după Crăciun, pentru a se  bucura de eveniment şi cei care ţin post.

 

În vestul ţării, pomana porcului sau prospăta de porc, cum se mai spune prin zonă, este o mare tradiţie, iar secretele se transmit din tata in fiu.

 

Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate, dau gustul unic al acestor mezeluri. Unii gătesc foarte picant, după reţete luate de la vecinii din Ungaria, însă toţi au refuzat să spună exact reţetele pe care le aplică, precizând doar că folosesc cele mai bune ingrediente.

 

 

Recomandările redacției