Dacă anul trecut, în rândul infracțiunilor aflate pe rolul Tribunalului Arad, locul fruntaș era ocupat de evaziune fiscală, în acest an dosarele de trafic de droguri sunt pe primul loc, iar numărul acestora s-a dublat. Astfel, din infracțiunile judecate pe fond în acest an, 38 sunt de trafic de droguri, în vreme ce anul trecut erau doar 17. Pe locul al doilea, este evaziunea fiscală, cu 34 de dosare, față de 29, judecate anul trecut. La „capitolul” crimelor, situația este cam aceeași, 11 dosare în acest an, față de 10 judecate anul trecut.

Infracțiunile de corupție

O scădere drastică o reprezintă infracțiunile de corupție anul acesta fiind judecate 11 față de 51 judecate în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a anului trecut.  O posibilă explicație pentru acest fenomen ar fi faptul că, în decursul anului trecut au fost soluționate 38 dintre dosare, astfel că procesele nu au fost tărăgănate pentru a se judeca și în acest an. 

Statistica privind ordinele de protecție

Tribunalul Arad a prezentat o situație statistică a ordinelor de protecție judecate pe rolul instanțelor din județul Arad, în perioada 15 aprilie – 11 octombrie a.c., mai exact începând cu data când s-au pus bazele unui protocol de colaborare între instituții pentru a monitoriza cazurile de violență domestică. 

Începând cu data de 15 aprilie 2019, data când am încheiat protocolul cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu Parchetul, am convenit să realizăm o comunicare a cauzelor care sunt pe rolul nostru nu doar a celor admise, inclusiv a celor respinse sau a celor care s-a renunțat la judecată. Partea vizată de protocol este destul de mare, avem 30 de situații în care s-a renunțat și în care dacă nu ar fi existat protocolul, ar fi scăpat complet monitorizării, pentru că obligația legală era de a comunica unde s-a dispus emiterea ordinul de protecție. La Judecătoria Arad avem 81 de cereri, 37 au fost admise, șapte respinse, iar în cazul a 30 s-a renunțat. Cu privire la cele respinse, cele la care s-a renunțat, dacă nu ar fi fost protocolul ar fi rămas neurmărite mai departe de către organele statului. Astfel, protocolul este eficient și își dovedește utilitatea”, a declarat vicepreședintele Tribunalului Arad, Virgiliu Flavius Bradin.

 

Recomandările redacției