Psihologul Keren Rosner a precizat, pentru MEDIAFAX, că, de multe ori, șoferii de TIR conduc obosiți și vor să recupereze timpul pierdut în trafic, fiind de multe ori „forțați” și de patroni. Pecizările, făcute în contextul accidentului soldat cu 10 morți, după ce un TIR ar fi intrat pe contrasens.

„Șoselele foarte proaste din România și timpul petrecut în trafic determină întârzieri de program, iar șoferii sunt obligați să recupereze timpul pierdut. Pe de altă parte, oboseala duce la reacții întâziate, iar pe șosea contează și o minisecundă. Oboseala deformează realitatea, este ca și cum ai reacționa cu încetinitorul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Keren Rosner.

 

Potrivit psihologului, de foarte multe ori șoferii sunt obligați de către patroni să exagereze și li se solicită acțiuni la limita legii. „Aici discutăm și despre responsabilitatea firmelor, pentru că de multe ori firmele îi obligă pe cei care conduc astfel de vehicule să exagereze și li se solicită în mod tacit lucruri care sunt la limita legii. Ca să se încadreze, șoferul doarme mai puțin și conduce mai mult. Trebuie responsabilizate mai mult aceste firme și penalizate și implicit să le ceară șoferilor să fie mai disciplinați”, mai precizează Rosner.

Psihologul mai spune că, de multe ori, șoferii de TIR au o aroganță în trafic, dată de dimensiunea vehiculelor pe care le conduc.

„Mai este o caracteristică a șeferilor de TIR și asta trebuie să recunoaștem, că au o oarecare aroganță în trafic, pentru că știu că vehiculul lor este masiv și impun prin acest aspect. Cred că oricui i s-a întâmplat, de exemplu, să vrea să depășească un TIR și să nu fie lăsat. Este vorba de un joc de putere pe șosea, care este determinat de dimensiunea vehiculului”, a mai precizat Keren Rosner.

Bilanțul accidentului rutier produs în zona localității Sfântul Gheorghe din Ialomița arată că 10 oameni au murit și șapte au fost răniți. Polițiștii rutieri au stabilit că accidentul s-a produs după ce TIR-ul a pătruns pe contrasens și a lovit microbuzul care ducea, sâmbătă dimineața, pasagerii spre locurile de muncă.

Razii masive în toată ţara 

Răzvan Cuc îl acuză pe Klaus Iohannis că se folosește în scopuri electorale de tragedia din Ialomița și anunță că a convocat la ora 16 un comitet operativ „cu toti factorii de decizie implicati pentru a lua masurile necesare astfel incat asemenea tragedii sa nu se mai repete”.

Ministrul Transporturilor spune că va urma o perioadă de razii masive în trafic pentru a depista firmele de transport si soferii care nu respecta legea, și promite că va aplica „noi măsuri drastice” în acest domeniu.

Recomandările redacției