Evenimentele dramatice petrecute în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3.30, la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca, din județul Buzău, acolo unde un pacient internat a omorât alți cinci pacienți și a rănit grav opt, seamănă cu un episod care a avut loc în urmă cu mulți ani la Arad. Este adevărat că episodul petrecut în spitalul de psihiatrie de la Arad nu a avut amploarea celui de la Buzău, la noi căzând victimă o singură persoană, însă șirul evenimentelor pare tras la indigo. „Pacientul și-a omorât colegul de salon. Asta s-a petrecut însă cu foarte mulți ani în urmă, aproximativ acum zece ani“, ne-a declarat dr. Mariana Mariș, directoarea Spitalului de Psihiatrie Arad.

Există acest risc în orice spital de psihiatrie“

Bolnavii de tulburări psihice din județul Arad sunt internați în trei spitale: Căpâlnaș, Mocrea și secția de la Arad. Toate cele trei spitale sunt pline. „Capacitatea secției noastre este de 70 de paturi. În principiu, sunt ocupate toate. Spun în principiu, deoarece trebuie lăsat un anumit număr de paturi libere pentru urgențe. Din păcate, nu ducem lipsă de pacienți“, spune Mariana Mariș.

Bolnavii acuți, externați după zece zile

Saloanele sunt alcătuite din trei până la șase pacienți. Nimeni nu poate sta însă permanent cu acești bolnavi. Nu se poate face o medie a numărului de violențe care au loc în spital. Sunt perioade când spitalul se confruntă cu trei pacienți violenți într-o singură zi, iar apoi cu o săptămână fără nici un fel de violență. Perioada de internare diferă de gravitatea cazurilor. Există o secție de bolnavi acuți, în care perioada de internare poate merge până la maxim zece zile. La secția de bolnavi cronici perioada maximă de spitalizare este de 60 de zile, după care bolnavul este liber. „Periculoși pot fi însă oricare dintre bolnavi. Nu știi niciodată la care se poate manifesta și mai ales când un comportament violent. Ceea ce s-a petrecut la Buzău există riscul să se întâmple în orice spital de psihiatrie din țară. Este foarte ușor să găsești responsabili, să dai vina pe cineva. Sigur că prevenția este cea mai importantă până la urmă. Asta încercăm să facem aici, la Arad, pentru a nu se ajunge în situația spitalului din Buzău“, ne-a declarat Mariș.

Criză de sevraj

Bărbatul de 38 de ani, care a omorât cinci pacienţi şi a rănit alţi opt, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău, era internat într-un salon cu supraveghere normală. Nimic nu prevestea astfel de probleme, susţine conducerea spitalului.

Din verificări a rezultat că este vorba despre un bărbat de 38 de ani din Săgeata care se internase voluntar, pe fondul unei dependenţe de alcool.

Bărbatul a făcut o criză de sevraj, el nefiind cunoscut anterior cu vreun cazier judiciar sau probleme psihiatrice.

Poliţiştii care au intervenit l-au prins pe atacator la poartă, cu stativul de perfuzii în mână, şi a existat o luptă cu forţele de ordine până când a fost imobilizat.

Conducerea spitalului, care între timp a demisionat, a povestit că bărbatul de 38 de ani şi-a agresat colegii de salon şi pe cei dintr-un salon învecinat. Potrivit directorului, trei pacienţi au murit în unitatea medicală, a patra victimă a decedat după ce a fost dusă la la urgenţe, trei dintre răniţi au traumatisme craniene, iar alţi şase au traumatime mai minore. Între timp, a mai fost confirmată o victimă, numărul total al deceselor fiind de cinci, până în prezent.

După comiterea faptei, criminalul a încercat să părăsească spitalul, fiind însă prins şi imobilizat de un echipaj de poliţie aflat într-o altă misiune în acel loc

Ministrul Sănătății a anunţat că a cerut Corpului de Control o verificare la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca şi a subliniat că va acţiona în consecinţă dacă a fost neglijenţă. Ministerul anunţă că în tură se aflau un medic, șapte asistenţi, trei infirmiere şi doi muncitori pentru supravegherea bolnavilor.

Criminalul Nicolae Lungu locuia cu părinții și era necăsătorit. Lucra cu ziua în agricultură și era cunoscut drept un om violent atunci când consuma alcool.

Recomandările redacției