Unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică bănăţeană, Petrică Moise, s-a stins din viaţă, sâmbătă seara. El era internat în spital, fiind infectat cu coronavirus. Interpretul nu era vaccinat anti-covid, scrie debanat.ro.

Celebrul său cântec „Iorgovan frumoasă floare” a devenit aproape un imn al bănăţenilor.

Petrică Moise s-a născut în 19 iunie 1947 la Chișoda, județul Timiș, într-o familie de paori bănățeni, fiind unicul fiu a lui Aurel și Persida Moise. A primit numele de Petru pentru că urma, în 29 iunie, sărbătoarea de Sfântul Petru și Pavel.

După absolvirea liceului devine student la Conservatorul de Muzică Gh. Dima din Cluj și component al ansamblului Mărțișorul al Casei Studenților din Cluj ca solist vocal sub îndrumarea taragotistului Dumitru Fărcaș.

Renunță în anul II la Conservator, își satisface stagiul militar la Ansamblul Armatei din Cluj ca solist vocal, apoi în 1971 dă admitere la Facultatea de Muzică a Institutului Pedagogic din cadrul Universității din Timișoara.

Din 1971 își începe activitatea ca solist vocal la ansamblul Doina Timișului, al Casei Studenților și la Ansamblul Timișul, al Casei de Cultură a municipiului Timișoara. După absolvirea Facultății de Muzică rămâne artist liber profesionist devenind slujbaș al artei cântului pe scenele țării și în străinătate.

Face turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, S.U.A. și Australia. Colaborează cu ansambluri de amatori și profesioniste cum ar fi Timșul din Timișoara, Junii Sibiului, Țarina din Alba-Iulia, Mesișul din Zalău, Maramureșul din Baia Mare, Zărandul din Arad sau Ciocârlia din București.

Deși era supranumit de colegi „profesorul”, nu a predat la catedră, rămânând pe scenă dedicat muzicii populare naționale. A realizat în 1990 un L.P. la casa ELECTRECORD, apoi câteva albume de muzică populară la studiourile de înregistrări particulare din Timișoara și o înregistrare făcută la studioul de radio și televiziune Novi Sad din Sebia.

Formația cu care a făcut majoritatea înregistrărilor sale se numește Virtuozii Banatului.

Un artist excepțional dar de o modestie covârșitoare, Petrică Moise a fost nu doar un interpret, ci mai ales un talentat creator. Cântecele sale au depășit de mult granițele Banatului și ale țării, fiind preluate de generații de interpreți de pretutindeni.

Mi-a fost coleg de clasă și prieten până la moarte. A făcut armata și la Ineu, unde a concertat de mai multe ori și la Casa de Cultură dar și chemat la nunți, chefuri. Somn ușor prieten drag, fruncea Banatului în muzica populară, a declarat Gheorghe Cociuba.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

sursa: debanat.ro

Recomandările redacției