mocreaDoi tineri şi-au pierdut viaţa în accidentul de la Mocrea de luni dimineaţă. Tragedia a avut loc pe linia ferată dintre Mocrea şi Ineu. Trenul Gurahonţ-Arad a trecut pe la linia de trecere, semnalizată doar cu lumini, fără barieră, şi a intrat intr-un Mercedes, în care se aflau doi bărbaţi. Impactul a fost atât de puternic, încât cei doi pasageri ai maşinii au decedat, la aproximativ două ore de la momentul coliziunii.
Accidentul a avut loc în cursul dimineţii de luni, în jurul orelor 5,00 , la o trecere de cale ferată nesemnalizată din localitatea Ineu. Trenul care se îndrepta spre Arad a fost implicat într-un grav accident, soldat cu decesul a două victime. Doi bărbaţi, unul de 27 de ani şi un al doilea de 31 de ani, au murit la scurt timp după accident, în timp ce erau transportaţi la spital într-o ambulanţă. În tren se aflau aproximativ 70 de persoane, majoritatea muncitori care mergeau la locul de muncă. În urma impactului, trenul a sărit de pe şine şi a deraiat puţin pe câmp.
„În jurul orelor 5 s-a primit apel de urgenţă la 112 la trecerea de nivel de cale ferată între Mocrea şi Ineu. Din primele cercetări, un autoturism Mercedes nu a acordat prioritate de trecere a trenului Interregio, Gurahonţ- Arad. Au fost chemaţi: Poliția Transporturi şi Poliția Ineu”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Arad, Camelia Tuduce. Poliţia Transporturi este un serviciu specilizat, o unitate de poliţie numită Special Transporturi, care se ocupă de cazurile în care sunt implicate situaţii de transport persoane, spre exemplu accidentele ce implică trenuri, avioane etc. E un serviciu specializat. „În urma impactului, cele două victime aflate în maşină au decedat. Circulaţia feroviară a fost întreruptă timp de câteva ore”, a declarat Camelia Tuduce.
„Un bărbat de 30 de ani din Ghio­roc, în timp ce a condus un autoturism Mercedes pe drumul judeţean 792, a ajuns la trecerea de nivel cu calea ferată fără bariere, nu a oprit şi nu a acordat prioritare de trecere trenului personal Arad-Gurahonţ. În urma impactului, autoturismul a fost târât circa 100 m, iar trenul a deraiat de pe şine, şi au decedat două persoane, conducătorul auto şi pasagerul care se afla în maşina. Traficul rutier nu a fost blocat, cel feroviar e blocat până la finalizarea cercetărilor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Politiei Arad, Ovidiu Liber.
La faţa locului au ajuns mai multe maşini de interventie, printre care şi un echipaj de Descarcerare, care a reusit să-i scoată pe cei doi bărbaţi dintre fiarele contorsionate. Cei doi erau încă în viaţă, însă au murit în drum spre spital din cauza rănilor grave. „A fost vorba de o intervenţie dificilă, fiind mobilizate un echipaj SMURD, un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi maşina de descarcerare. Ambele victime au fost încarcerate, au fost efectuate manevre de resuscitare, dar fără succes, deoarece leziunile produse în urma impactului violent cu trenul au fost incompatibile cu viaţa”, a declarat medic şef UPU SMURD, Monica Puticiu. Prin urmare, la spital n-au mai ajuns victime. Aceştia fiind deja decedaţi, pe partea medicală nu s-a mai putut face nimic.
Conform anchetei poliţiei, şoferul nu s-a asigurat corespunzător, iar trecerea nu era semnalizată. De asemenea, maşina avea ataşată o remorcă, în care transporta pomi fructiferi. Cei doi bărbaţi mergeau la piaţă în judeţul Bihor. Din cauza imapctului, remorca s-a desprins de maşină, iar bucăţi din aceasta au spart geamurile primului vagon.
În urma impactului, cei peste 70 de călători ai trenului s-au ales cu o sperietură groaznică, după ce un vagon a deraiat şi mai multe geamuri au fost sparte. La faţa locului au intervenit pompierii din cadrul ISU Arad care au descarcerat victimele din maşină.
„Când victimele au fost scoase din maşină, erau în viaţă. Primul bărbat a fost scos în 5 minute, însă la al doilea a fost foarte dificil, descarcerarea durând aproximativ 60 de minute. Jumătate din maşină era sub tren, astfel că trenul era intrat în maşină pentru că aceasta a fost târâtă pe şine şi pe câmp. Trenul a sărit de pe linie. Autospeciala a fost adusă pe câmp, un proces foarte greu de realizat, pentru a scoate maşina de sub tren. Aces­ta a fost un caz dificil de rezolvat pentru SMURD. În fazele iniţiale, pentru a-i scoate pe cei doi pasageri, au tăiat maşina în două”, a declarat purtatorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleșca.
„Garda numărul unu de intervenţie Ineu s-a deplasat în localitatea Mocrea cu o autospecială de tip SMURD şi autospecială de descarcerare pentru scoaterea a două victime dintr-un autoturism îin urma unui accident cu un tren”, a declarat purtatorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleșca.
Traficul feroviar pe ruta Gurahonţ-Ineu-Arad a fost blocat timp de câteva ore. Cei aproximativ 70 de pasageri din tren nu au păţit nimic, însă din cauza blocării căii ferate au fost nevoiţi să plece spre Arad sau localităţile din zonă cu maşini de ocazie.
Claudia Gavra

Recomandările redacției