Pentru a pune în funcţiune Staţia de epurare, Primăria Covăsînţ face un apel la locuitori, pentru lucrările de branşare la reţeaua de canalizare. Este vorba de traseele pe care există deja reţea de canalizare. Lucrările pentru infrastructură au fost derulate pe bani europeni prin Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale“. Finanţarea europeană a unor obiective esenţiale pentru comună, realizată prin Măsura 322 reprezintă o mare reuşită a actualei administraţii.
Administraţia locală a ajutat locuitorii în acest sens realizând branşamente până lângă locuinţe. „Reţeaua are o lungime de 6,4 kilometri. Cu aprobarea Consi­liului Local am realizat branşamente de la căminul principal, până la casele locuitorilor, ca să îi ajutăm să aibă costuri reduse. Aceste lucrări au fost făcute din bugetul local“, a spus Traian Balint, primarul comunei Covăsînț.

Proiect de reabilitare a străzilor interioare
Imediat după aprobarea bugetului, primarul comunei Covăsînţ şi-a stabilit priorităţile pentru începutul acestui an. Vorbim de infrastructura drumurilor, mai multe străzi din localitate urmând să fie reabilitare şi modernizate. Primarul spune că va continua un proiect pe etape, pentru asfaltarea de străzi interioare. „Avem acum proiect de realizarea infrastructurii interioare pe o lungime de 3,4 kilometri – modernizare, reabi­litare, asfaltare. Am realizat deja prima etapă, pentru punerea la punct a şase străzi. Urmează etapa a doua. Lucrările s-au realizat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, desigur cu cofinanţare locală. Pentru etapa a doua depunem documenta- ţia – care este gata – pentru finanţare, pentru a se face contract cu ministerul. În etapa a doua vor fi puse la punct alte şapte străzi“, a susţinut primarul comunei Covăsînț, Traian Balint.
Primarul comunei Covăsînţ face demersuri pentru realizarea capelei mortuare a localităţii, în curtea Bisericii Ortodoxe din localitate. „În această perioadă se va obţine actul de proprietate pentru realizarea capelei“, a precizat primarul.
Planuri de reabilitare a străvechiului Turn
Stravechiul Turn ce face parte din Cetatea Tornea, cu ruinele unei biserici ridicate în stil gotic, în secolului al XIV-lea este de asemenea o prioritate pentru primarul comunei Covăsînţ. Acesta doreşte cât mai repede ca vestigiul să fie reabilitat pentru a fi pus în valoare.
„Avem în plan reabilitarea acestui monument străvechi din secolul 14. Acesta trebuie trecut pe domeniul public pentru a fi în regulă. Ne dorim să îl transformăm într-o emblemă a comunei. Este cunoscut în zonă şi vrem să rezolvăm și accesul vizitatorilor la el“, a spus primarul Traian Balint.
Cetatea Tornea este zidită în acelaşi timp cu cetatea Şiriei şi Şoimoş iar în 1526 – în timpul luptelor de la Mohaci cetatea era locuită. După 1526 a fost ocupată de turci. În 1711 când turcii s-au retras din Tornea, comandant al cetaţii era generalul turc Servat Paşa.
Există dovezi potrivit cărora, turnul este rămăşiţa unei biserici construită de către populaţia dacă (conform mărturiilor exista pe aceste meleaguri) încreştinată între anii 115-130. Deci rămăşiţele turnului acestuia sunt din fosta biserică ortodoxă.

Recomandările redacției