Structura populaţiei României se schimbă radical, populaţia de etnie romă creşte rapid, iar situaţia poate avea consecinţe negative, a declarat, joi, la DIGI 24, preşedintele Traian Băsescu.

Afirmaţiile preşedintelui vin în contextul publicării de către Institutul Naţional de Statistică a datelor recensământului populaţiei.

‘Nu contest recensământul, este un document oficial dar vom avea consecinţe, pentru că, dacă ni s-a întâmplat să pierdem un milion de oameni, vor scădea şi alocările de bani, şi numărul de europarlamentari. Cei care îndemnau populaţia să nu primească recenzorii, poate îşi dau seama ce au făcut. Constatăm că avem o creştere mult mai rapidă a populaţiei roma, se schimbă structura populaţiei şi viteza va fi tot mai mare. Mă îngrozeşte, eu deschid aceste subiecte, se va menţine situaţia şi va trebui ca generaţia care vine să ţină un număr mult mai mare de pensionari. Dacă scade generaţia tânără, cum să ţii un număr mare de pensionari?’, a declarat preşedintele României.

Traian Băsescu a adăugat că, dacă nu se schimbă tendinţa, trebuie găsite soluţii pentru a şcolariza copiii de etnie romă.

‘Trebuie să facem ceva ca să meargă la şcoală copiii romi, şi aş merge până la sistarea alocaţiei dacă nu merge la şcoală. Dacă se menţine tendinţa, minoritatea va deveni consistentă, trebuie instruită ca majoritarii, ca să lucreze, să nu îi mai vedem la cerşit, să nu mai fie duşi copiii la furat în autobuz. Mâine iarăşi toate ONG-urile care mănâncă bani ca să sprijine copiii şi familiile rome, cea mai mare parte a banilor se duc în interesele lor şi nu ajung la amărâtul acela de copil care cerşeşte, sigur vor reacţiona. Dacă nu vom dezbate structura poporului român, vom avea probleme. Măcar să fim în cunoştinţă de cauză. Nu pot fi un şef de stat care a ştiut, a intuit, şi a tăcut’, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele susţine că în ritmul actual, România va avea probleme uriaşe să susţină plata pensiilor.

 

(AS – Gabriel Apetrii)

 

Recomandările redacției