Gaina super 2 GAINA - TIRG FETEMulți români au așteptat cu nerăbdare să meargă și anul acesta la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, sărbătoarea câmpenească derulată la cea mai mare altitudine din România. Târgul și manifestările cultural-artistice au fost organizate de Consiliul Județean Alba, în colaborare cu alte instituții, în două locuri principale: pe platoul de la Vârful Găina – situat la 1.478 metri și în localitatea din care se urcă spre vârf: comuna Avram Iancu, județul Alba.
Manifestarea a debutat de vineri
Vineri după-masa au început să se adune entuziaștii acestei festivități dar și zeci de comercianți, veniți din toate părțile țării pentru a-și vinde produsele și a-și face cunoscută măiestria. Majoritatea comercianților și meșteșugarilor au venit din județele Alba și Harghita și din municipiul Deva. Arădenii nu s-au prea înghesuit să participe cu produsele lor de artizanat, de îmbrăcăminte ori divertisment. Au fost însă puternic reprezentați sus pe munte – pe platoul de pe Vârful Găina, unde un cort al oficialităților arădene a fost instalat, ca în fiecare an. „Arădenii vin mereu duminica și cortul lor este întotdeauna foarte bine organizat. Îi așteptăm cu drag la festivitățile și la Târgul de Fete de duminică” a declarat Eugenia David, reprezentanta Primăriei comunei Avram Iancu.
Județul Arad a fost reprezentat de prefectul Cosmin Pribac și de numeroși oameni politici arădeni: parlamentarii Adrian Ţolea, Dorel Căprar, Traian Igaș, Eusebiu Pistru, Avram Crăciun.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a amintit de „târguirea” soţiei lui Falcă
Mulți oameni politici au fost surprinși, ca și restul participanților, de prezența neanunțată a președintelui Traian Băsescu. Acesta a fost însoțit la festivități, duminica, de senatorul Mihai Răzvan Ungureanu. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a anunțat, sâmbătă-seara, o supriză. Când a participat la festivitatea de premiere a festivalului „Cultură pentru cultură” acesta a promis celor prezenți o mare surpriză pentru manifestările de duminică de pe platoul montan. Într-adevăr, participarea președintelui Traian Băsescu a reușit să-i surprindă pe majoritatea dintre participanți și chiar și pe mulți oficiali.  Oprit de jurnalişti pentru declaraţii, preşedintele Traian Băsescu a spus că îşi aminteşte că a mai fost la Târgul de Fete, iar în 2002 acolo a fost „târguită” Ela Falcă, soţia primarului din Arad. Întrebat cât ar fi „plătit” Falcă pentru viitoarea soţie, Băsescu a răspuns, râzând: „Cât a dat el pentru fată? Păi numai nervii lui socru-său cât au fost, când a aflat ce  s-a întâmplat pe Găina…”
Crucea lui Iancu, punctul de început al manifestării
Programul de duminică, de la Vârful Găina a început dis-de-dimineața, cu un Te Deum ținut la Crucea lui Iancu, slujbă oficiată de mai mulți clerici, printre care preotul comunei Avram Iancu – Radu Novakovski.
Ca în fiecare an, amplul spectacol folcloric, parcul de distracții și târgul de produse agroindustriale a fost mai bogat jos, la poalele muntelui – în comuna Avram Iancu decât sus la Vârful Găina. Mulți comercianți găsesc dificilă deplasarea până în vârf sau prea pe­riculoasă pentru autovehicule. Astfel, majoritatea „distracţiilor” se desfășoară în Avram Iancu.
Politiștii care coordonau traficul infernal din comună și de la punctele de urcare pe munte au reușit să evite producerea unor întârzieri prea mari la urcarea autoturismelor spre vârf. Atât drumul de urcare pe munte – deși proas­păt refăcut – cât și temperaturilor negative care se înregistrează noaptea pe platou dar și posibilitățile limitate de a coborî de pe versant pe timp de noapte pare să nu fi încurajat participarea unui număr foarte mare de spectatori la concertul ținut seara. Sâmbată seara s-au înălțat pe cer, în jurul orei 22, frumoase focuri de artificii. Au fost semnalele care au chemat participanții pe versant la concerte și mai apoi la discoteca în aer liber.
Arădenii, bine reprezentați duminica
Aradul a fost reprezentat mai puternic duminică: la chioșcul special amenajat, reprezentativ pentru județ, unde s-au perindat peste o sută de vizitatori.
„În jur de 50 de arădeni au participat anul acesta la Târgul de pe Muntele Găina. Au fost prezente mai multe oficialități arădene iar dintre primari, cel al Aradului și al comunei Hălmagel“ a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma.
Duminică au evoluat pe scenă tinerii Ansamblului Folcloric „Spicul”, din Olari. De asemenea, efective ale jandarmilor arădeni au asigurat buna desfășurare a manifestării.
„Un număr de 20 de jandarmi au participat la festivitățile din cadrul Târgului de la Găina dar totul s-a desfășurat normal și intervenția lor nu a fost necesară”  a declarat maior Emilia Fînaţă, purtătoarea de cuvânt a instituției.
Claudia Gavra

Recomandările redacției