E clar, s-a intrat bine în precampania electorală, s-au terminat concediile şi vacanţele – inclusiv cele judecătoreşti – iar întreaga clasă politică este focusată pe alegerile parlamentare din decembrie. Normal, odată cu această precampanie, au început să curgă manipulările, se vehiculează scenarii, se dau pronosticuri, se mai crucifică un politician etc. Adică tot arsenalul cu care suntem obişnuiţi. Printre acestea, logic şi previzibil, încep să apară sondajele.
Recent, a apărut un sondaj al partidului păstorit de Nicuşor Dan, acea Uniune „Salvaţi Bucureştiul” care s-ar putea transforma într-un fel de Uniune „Salvaţi România”. Pesemne că va şi prinde pentru că aşa cum după ce ne-am luat ţara înapoi, prin Klaus Werner Iohannis, Facebook şi diasporă, acum e normal să ne-o şi salvăm. De cine, poate chiar de cei care ne îndemnau să ne luăm ţara înapoi. Revenind la sondaj, acesta relevă un aspect interesant pentru viitorul ţării.
Din start subliniez că nu prea comentez public sondajele tocmai pentru că fac parte din acel arsenal politic susamintit, cel al manipulării. Dar, tocmai că aceste rezultate vin dintr-o zonă politică mai puţin caustică, sondajul fiind comandat de o formaţiune proaspătă, cu majoritatea membrilor aflaţi la primele experienţe politice, înclin să cataloghez acest sondaj cu o doză considerabilă de credibilitate.  Şi, ca să încep cu „gazdele”, tocmai aici am unele dubii, în ceea ce priveşte „scorul” cu care este cotat USB: 10 procente. Un scor mare, dacă s-au respectat regulile şi eşantionul intervievat este unul reprezentativ, ca răspândire naţională şi, mai ales, ca echilibru în zona urban/ rural. Trec peste acest scor – 10 procente – mai mult dintr-un soi de politeţe ştiindu-se că întotdeauna cel care comandă sondajul îşi ia „partea leului” ajustând uneori din pix propriile-i procente.
În schimb, mă surprinde procentul mare pe care-l înregistrează PSD!!! Dacă însumăm procentele partidelor care ar trece pragul electoral, am avea 92%. 92 şi ceva, către 93, dacă ţinem cont şi de ce-i dincolo de virgulă. Rămân de redistribuit 7 procente, iar pe principiul reprezentativităţii PSD ar lua 3 dintre acestea. Dacă tragem linie, ar însemna că 48% dintre noii parlamentari ar fi social-democraţi, la care adăugăm şi cele 7 procente ale celor de la ALDE (tot sondajul o spune) şi ajungem la 55%. Mai putem pune şi grupul minorităţilor şi avem o majoritate confortabilă.
Sigur, revenind la ideile de la început, totul ar putea fi o manipulare, putem conchide că multe lucruri se mai pot schimba în aceste două luni. Dar dacă suntem realişti, putem trage două concluzii. Prima, că USR n-ar avea nici un motiv să „umfle” procentele PSD. Nici măcar trucul cu „adormirea adversarului” nu poate fi invocat deoarece aceste tertipuri pot veni de la partide mai versate, nu de la o formaţiune „crudă” şi relativ nouă. Apoi, ca un al doilea aspect, PNL – a doua forţă politică a ţării – ar putea recupera cu greu un asemenea decalaj, mai ales că sondajul a fost efectuat înainte de demisia lui Blaga şi înainte de verdictul din dosarul Microsoft, două aspecte care ar putea dăuna liberalilor. Asta în timp ce PSD este cunoscut ca un partid care-şi conservă electoratul, doar seisme politice de mare amploare putând să producă o cădere bruscă în sondaje.
În concluzie, cu tot riscul manipulă­rilor, acest sondaj ne cam arată încotro se îndreaptă opţiunile românilor. Este doar prima trâmbiţă electorală, vor mai fi şi altele, care să anunţe victorii sau eşecuri. Dar e un prim semnal cât se poate de clar…

Recomandările redacției