Tranșeie sau alei?

0
639

Ceea ce se observă în imagini nu sunt tranșeie din primul Război Mondial. Dacă erau făcute în al doilea război, sigur erau mai moderne, deci și această variantă este exclusă. De asemenea, ceea ce se vede în imagini nu s-a realizat cu hârlețul, ori cu lopata, „după ochi“. A fost realizat, dacă putem spune așa, cu materiale moderne de construcție și cu utilaje de secol XXI, iar lucrarea nu este veche și nici nu a supraviețuit vreunui potop, ori cutremur. Nici măcar unei ierni nu a trebuit să îi facă față pentru că de abia s-a finalizat. Și muncitorii încă mai „bibilesc“ la ea, doară doară o fi puțin mai „nealcoșă“. Așadar, dezastrul sau bătaia de joc, cum vreți să îi spuneți, din imagini reprezintă crâmpeie privind modul cum a fost reabilitat DN76 Vârfurile – Ștei. „Se tot lucrează la reabilitarea acestui drum. Lucrările sunt spre finalizare, dar vă rog să mă credeți că nu mi-a venit să cred că dintr-o suprafață dreaptă, frumoasă de teren a putut să iasă așa ceva. În loc să faci niște alei frumoase, mai ales că este un drum important, care străbate comuna, faci pur și simplu tranșeie pe ambele părți ale drumului, de la sensul giratoriu din Vârfurile către Ștei“, ne spune un locuitor al comunei Vârfurile.

Lucrările sunt realizate atât de prost, încât oamenii au ajuns să regrete că drumul a fost „reabilitat“. În forma actuală este mult mai rău decât înainte. Mai grav, nu vrem să ne imaginăm ce se va întâmpla când vor veni ploile sau înghețul, cum va arăta drumul și aleile după aceea. Oamenii estimează, cu optimism, că în maxim cinci ani de zile drumul va deveni impracticabil și se va rupe cu totul. Aleile au ajuns deja în stadiul acesta, înainte de a fi date în folosință.

Ne-am oprit la casa unei familii, în fața căreia se întind aceste „minunate“ alei. „Îți rupi picioarele în ele. Situația este dramatică în special pe timp de noapte. Ferească Dumnezeu de un polei. Este un pericol să te nefericești pe viață. Noi, cei care suntem mai în vârstă nu avem ce căuta afară din curte“, ne-au spus membrii familiei.

De râsul Europei

Locuitorii zonei nu doar că au de înfruntat de aici înainte tranșeiele puse la „dispoziție“ de către firma care a realizat reabilitarea drumului, dar și rușinea. „Ne este pur și simplu rușine să ne vadă lumea că locuim în fața acestor alei, făcute în bătaie de joc. Locuim aici de o viață și întotdeauna ne-am îngrijit casa și împrejurul ei. Dacă știam că în asemenea hal se vor face lucrările, preferam să ni le facem singuri, pe cheltuiala noastră. Ne vine să plângem când vedem cum și-au bătut joc de noi. Am ajuns de râsul Europei“, au precizat mai multe familii, care sunt hotărâte să facă demersuri la Guvern, dar și alte foruri internaționale pentru a nu mai fi bătaia de joc a Europei.

Când le-am spus celor de la firma care a realizat lucrările, mi s-a răspuns că așa e proiectul. Că nu au ce să discute cu noi“, mai spun oamenii. Locuitorii din zonă, în special cei care locuiesc la marginea șoselei, adică cei mai afectați, sunt hotărâți să iasă cu toții și să se revolte în momentul în care va avea loc recepția lucrărilor. „Cei care au făcut proiectul credem că nici nu știu unde se află Vârfurile pe hartă. Darămite să vadă terenul. Bine că au distrus gardurile oamenilor, făcute tot de către cei de la drumuri. În unele zone se va surpa marginea proprietăților în șanțurile făcute la drum“, declară un alt localnic.

Ne-am dus până la Ștei să vedem cum s-a lucrat, însă doar aici, în zona Aradului lucrurile lasă mult de dorit. Există chiar un șanț care este săpat pe o porțiune însemnată de drum, dar lucrările au fost pur și simplu abandonate. Am înțeles că în satul Măgulicea apa se revarsă pe terenurile oamenilor și pe culturile acestora. Șanțul nu este făcut până la vale, ca să nu vorbim de alte și alte anomalii lăsate în urmă de constructori.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.